Roald Øye

Pensjonist
360

En film som illustrerer hvor ubalansert og ukritisk dekningen av Midtøsten-konflikten er i NRK.

Den engelsk-språklige palestinske filmen «Tårnet» fra 2018 er tilgjengelig for norske TV-kanaler i tidsrommet 19. januar 2020 til 19. november 2022. Originaltittelen på filmen «The Tower», som varer litt over en time, ble vist på NRK 2 den 26. juli 2020. For vel informerte seere ble filmen en pinlig opplevelse.

Publisert: 3. aug 2020

Midtøstens historie etter «Nakba-tragedien i mai 1948 ble forvrengt til det ugjenkjennelige for dem som i forkant har satt seg inn hendelsesforløpet i Midtøstens historie dette året. «Nakba-tragedien blir, som kjent, «feiret» av palestinerne dagen etter at Israel har feiret gjenopprettelsen av landet sitt på fedrenes grunn den 14. mai 1948. Palestinernes narrativ danner bakgrunnen for filmen. Den jødiske narrativ var/er helt fraværende.

I forordet til filmen står det: «Palestinske Wardi vart fødd i flyktningleiren i Libanon som faren kom til i 1948. No gjev han ho nøkkelen til huset sitt (i Palestina!). Han har mista håpet om å kome heim». I åpningsscenen ser vi far og datter gå hånd i hånd ned en trapp fra taket på et høyt tårn med utsikt inn i «Palestina» på den andre siden av grensen mot Israel. Den lille, søte jenta, Wardi, har en stor nøkkel hengende i en snor om halsen. Hun har overtatt ansvaret for å fullbyrde den palestinske drømmen om å komme tilbake til hjemlandet. Faren har gitt opp!

I den etterfølgende fremstilling av begivenhetene i Libanon-krigene da «Israel brutalt og uten grunn»» invaderte nabolandet Libanon, blir seerne vitne til et mesterverk i tåredryppende politisk propaganda. Filmen er en ensidig og ubalansert historisk fremstilling av virkeligheten, og anbefales bare for seere som har god kjennskap til Midtøstens historie. Utenfor den arabiske verden er det anbefalt en nedre grense for å se filmen ved 9 år. I den arabiske verden er det ikke satt noen grense! Parolen er: Dess yngre og ukyndigere, dess bedre!

At sindige folk i NRK så raskt benyttet seg av muligheten til å vise filmen, illustrerer hvor ubalansert og ukritisk dekningen av Midtøsten-konflikten har blitt i norske medier. Innen 19. november 2022 har alle norske TV-kanaler anledning til å vise filmen. Som palestinsk propaganda har filmen stor påvirkningskraft og er vel egnet til å fremme venstresidens BDS-kampanjer og antisionisme i den norske opinion. Det skal bli interessant å se om flere norske TV-kanaler kommer til å vise filmen før tidsfristen er ute i november 2022.

Å se søte Wardi som drømmer om å komme hjem til farens hus i «Palestina» vekker medfølelse hos mange. Hun er like hjernevasket som fire millioner andre etterkommere etter palestinske flyktninger i den arabiske verden.

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere