Verdidebatt

Skapt til fellesskap

Til tross for at folk kan være ganske kjipe, trenger vi hverandre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det sies gjerne at Gud skapte oss til fellesskap. Jeg sier det ofte selv, og klart jeg tror p疇 det, men det virker ikke alltid innlysende at mennesket er skapt for kj疆rlighet og samhold n疇r vi samtidig er s疇 ivrige p疇 疇 stride mot hverandre. Enten man snakker om kjekling i kommentarfelt, bitre familie簫feider eller krig mellom nasjoner. Selv n疇r det ikke oppst疇r direkte konflikter, er det likevel ikke gitt at vi helt finner tonen med hverandre. Og finner vi tonen, kan den fort mistes igjen.

Kj疆rlighet kan dekke over mange synder簫, men med tanke p疇 hvor slitsomme og irriterende folk kan v疆re, trengs det virkelig overnaturlige mengder av denne kj疆rligheten for 疇 holde ut i varige relasjoner. Ja, mange av oss nikker samtykkende n疇r vi h繪rer Jean-Paul Sartres 簫ber繪mte ord: Helvete er de andre. Helvete er andre簫 mennesker. Skj繪nt er ikke alternativet noe bedre, for uten hverandre blir vi ensomme.

Aldri alene

Jeg sier gjerne at jeg trives i mitt eget selskap, men det er kanskje ikke helt riktig, for det kommer an p疇 hvor bokstavelig man skal tolke det. Jeg kan sitte i et mennesketomt rom og likevel f繪le meg omsluttet av kj疆rlighet. Tror man p疇 Gud, er en aldri alene. Skj繪nt er ingen egentlig alene, for om Gud finnes, omslutter han oss alle, enten vi vet det - og enten vi liker det - eller ikke.

Jeg har trodd p疇 Gud s疇 lenge jeg kan huske. Han er s疇 selvf繪lgelig for meg at det f繪les litt teit 疇 si at jeg tror p疇 ham, for han virker ikke noe mindre levende for meg enn menneskene i livet mitt. Visst har jeg gjennom 疇rene hatt forskjellige forestillinger om hvem og hva Gud er, men han har alltid v疆rt der i min bevissthet som herre og beskytter. Som en som til enhver tid ser og elsker meg. Som min venn. S疇 m疇 jeg 疆rlig innr繪mme at det har variert hvor mye jeg selv har pleiet det forholdet gjennom 疇rene, men Gud har heldigvis v疆rt trofast. Mer trofast enn en bror, som det st疇r i Ordspr疇kene.

En synd? 

Av denne grunn har det v疆rt med en viss bekymring jeg i perioder har f繪lt meg ensom. Jeg har lurt p疇 om det var en synd, om Gud ikke burde v疆re nok for meg? Andre har derfor m疇ttet minne meg p疇 at Gud ikke bare skapte oss til fellesskap med ham, men ogs疇 til fellesskap med hverandre. P疇minnerne finnes ogs疇 gjennom hele Bibelen: Adam f疇r Eva fordi det ikke er godt for mennesket 疇 v疆re alene, Forkynneren sier en tvetvinnet tr疇d ikke ryker s疇 fort, Jesus ber oss elske hverandre (og ber dessuten om at disiplene samles to eller tre for 疇 be i hans navn), og Paulus sier vi er hverandres lemmer.

Jeg blir ogs疇 minnet om at Jesus innimellom var ensom. Aller mest p疇 korset der han roper ut til Gud: Hvorfor har du forlatt meg? Jeg kan ogs疇 tenke meg at han kjente seg ensom da han natten f繪r ba disiplene v疇ke sammen med ham, bare for 疇 oppdage at de sovnet. Og ikke bare 矇n gang! Eller tenk bare p疇 alle de til簫fellene der han talte til dem og merket at de faktisk ikke forstod b疆ret.

Brutte forventninger

Akkurat det er nok en allmennmenneskelig erfaring, ord som ikke n疇r inn til dem man snakker簫 med, selv om de gj繪r sitt beste for 疇 forst疇. Da kan man f繪le seg ensom i selskap av andre. Ja, faktisk viser det seg at 簫ensomme mennesker ikke tilbringer mer tid alene簫 enn andre mennesker. Det l疆rte jeg av Lars Fr. H. Svendsens bok Ensomhetens filosofi. Svendsen sier at ensomhet er en subjektiv opplevelse av mangel p疇 tilfredsstillende relasjoner, enten det da dreier seg om for f疇 relasjoner, eller at de eksisterende ikke gir den n疆rheten man har behov for. Det er en smerte av brutte forventninger. Det er en smerte av en tilstand som forteller en hvor ubetydelig man er i det store bildet, for i andres n疆rv疆r finner vi bekreftelsen p疇 v疇r verdi som menneske.

Men i smerten finnes et glimt av h疇p, for ensomheten sier noe om hvordan vi er innrettet. Til tross for at folk jo kan v疆re ganske kjipe, og til tross for alle konfliktene簫 vi roter oss opp i, trenger vi hverandre簫. Vi er skapt slik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt