Torgeir Tønnesen

63

Korona og opprør i verden - tegn på verdens ende.

Militære militser marsjerer gjennom gatene i Portland og i mange amerikanske byer. De er bevæpnet med maskingevær og kledd i Rambo-klær og pannebånd. Venstreradikale og høyreradikale står oppstilt rett imot hverandre - som moskusokser i kampmodus. Verden er i opprør mot autoriteter.

Publisert: 31. jul 2020

På et halvt år er verden blitt kaotisk og ganske skremmende for mange. Sarte sjeler bør ikke gruble for mye over fremtiden og verdens-problematikk nå for tiden. Korona-viruset trekker ut. Ingen vet om pesten er kommet for å bli i 10, 20 eller 30 år. Og mange kristne bagatelliserer viruset som herjer med menneskene og verden.

Opprøret mot President Trump og urolighetene i USA, er også noe historisk ekstremt og skremmende, like forvirrende for mange som koronaen skaper usikkerhet. 

I denne globale og etterhvert oversiktlige verden, får vi med oss det meste av det som skjer i alle land. Ingenting tyder på at menneskene søker meningen med livet, eller Gud i disse tider. De kristne holder på med sine aktiviteter og lovsang i sine kirkebygg, skjult for de fleste. TV-predikantene taler til mennesker som oppfatter budskapet deres som underholdning og de ler gjerne hånlig.

Hva slags kamp og konflikt er det vi alle skuer i verden fortiden? Det virker på meg, som opprørere i verden slåss mot en fiende de ikke kan sette navn på. Demonstrantene slåss mot autoriteter og ledere de mener er urettferdige, krenkende og autoritære. Budskapet deres er vanskelig å forstå.

President Donald Trump blir anklaget av pressen og av politiske motstandere, for å ikke håndtere hverken korona-krise eller økonomien i USA. Eller de kritiserer ham for sitt forhold til Kina, Russland eller verden forøvrig. Enten stenger Trump landet for lite for korona - eller for mye. Enten er han for snill med Kina – eller for streng. Trump snakker for mye med Putin, – eller for lite. Han er for streng mot aksjonærene på børsen, – eller han er for snill med de rike og velsituerte. Uansett - er alt som Trump gjør galt.

Det er altså ikke lett å bli klok på anklagene mot Donald Trump. Samme hva han gjør blir det feil. Han blir anklaget for å være abortmotstander, Palestina-hater, kvinnehater, machomann, sexist og sjåvenist. Norsk presse er særdeles kreative, på å finne årsaker til Trump sin politikk: Alt han gjør - det gjør han for å vinne valget, sies det ofte på NRK.

Samtidig herjer koronaen. Mens mennesker i ulike land lengter etter det gamle og kjente – med sosialt liv, ferier og underholdning, øl og natteliv, så reiser hele tiden koronaen seg imot dette gode ønsket.

Kanskje er det lengselen etter det gamle, som skaper meningsløse demonstrasjoner, vold og opprør? Menneskets usikkerhet og fortvilelse? Da passer det godt å finne syndebukker å legge skylden på. Slike som Trump. Han skaper kaos hevder de. Trump splitter folket. Han er maktsyk, sies det.

Jesus ble også hånet. Han ble hetset og korsfestet. Det fikk konsekvenser, ikke bare til frelse eller dom for mennesker, men også til dom og frelse for hele nasjoner.

Hele bibelen er et samlet verk om menneskehetens historie. Syndehistorien. Tragediene. Onde og fæle mennesker – og noen gode og gudfryktige. Midt i vår synd - elsker Gud verden. Gud prøver derfor å kommunisere med verden i dag. Først gjennom bibelen, - deretter gjennom handlinger. 

Gud handler i verden, nå som i fordums tid. Han ryster jorden og menneskene som bor der. For Han vil ha kontakt med oss. Det som synes ondt,- og er ondt nå, nemlig koronaen – det har Gud en plan med. Han ønsker å vende det onde til det gode. Demonstrasjonene og plyndringen, hva med det – er det også Gud verk? Neppe. 

Opprørs-fenomenet er vel heller menneskenes svar til Gud. Et signal om at de ikke vil ha med Gud å gjøre. Verden går sin gang – som den alltid har gjort. Og Gud gjør gjerninger som han alltid har gjort. Det er intet nytt under solen. Og alt er tomhet, sier Predikeren.

Mer om denne problematikken kan du se på min kanal på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=IinwTBByO3g

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere