Roald Øye

Pensjonist
358

Hva mener teologene?

Joav Melchior, rabbiner i Det mosaiske trossamfunn og spaltist i Vårt Land, skrev et lengre innlegg på verdidebatt 13. juli 2020 om templenes betydning for det jødiske folk.

Publisert: 29. jul 2020

Melchior skriver: «Det første tempel, bygget av kong Salomon, ble ødelagt av romerne 9 Av  (28. juli)  i år 586 før vår tidsregning. Profetene fra Tempeltiden og andre skrifter fra våre vise forteller oss at ødeleggelsen hendte på grunn av utbredt avgudsdyrkelse. I tillegg sies det at mord og folkets streben etter all verdens nytelser var årsaken til ødeleggelsen. 

Det gjenoppbygde tempelet, som sto ferdig i år 516 før vanlig tidsregning, ble også  ødelagt 9. Av,  i år 70 av romerne. Til tross for at dette var på Mishna-tiden, hvor utvikling av jødedommen sto sterkt og folk var lovlydige, måtte også dette tempelet falle. Denne gangen var det på grunn av et «sinat ḥinam», et stort og ubegrunnet hat mellom menneskene». 

I et motinnlegg på verdidebatt den 27. juli avslutter jeg innlegget mitt med et spørsmål til sakkyndige: Er det en rett forståelse?

Jeg syns ikke Joav Melchior treffer med sin forklaring. Han nevner ikke  grunnen som mange kristne tar som gitt:  Ødeleggelsen av Herodes den stores tempel og alt det forferdelige  som hendte med jødefolket i hundreårene som fulgte, var en følge av at Jesus ble forkastet av jødefolket som deres lovede Messias. Tempelets ødeleggelse var bare en  symbolsk hendelse som Gud lot skje for å vekke det jødiske folk til erkjennelse av hvem Jesus egentlig var, før det var for sent. 

Erkjennelsen har uteblitt inntil denne dag. Det gir rabbineren Joav Melchior uttrykk for i sitt innlegg.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere