Verdidebatt

Frp og «flerkoneri»

Tidligere justisminister Per Willy Amundsen (Frp) krever at kulturminister Abid Raja skal «klargjøre» hva statsråden mener om «flerkoneri» (Vårt Land 9. juli). Bakgrunnen for utspillet er litt høyt-tenkning fra lederen for tenketanken Minotenk i et intervju i Minervanett.no.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I den grad «flerkoneri» er en realitet i Norge, er dette noe som stort sett praktiseres av etnisk norske/europeiske personer som tilsynelatende lever i et vanlig ekteskap/samboerskap, samtidig som de har ett eller flere andre forhold «på si'», eller som har flere forhold gående parallelt.
Ved å bruke uttrykket «flerkoneri» gir Amundsen inntrykk av at det bare er menn som lever med/har flere partnere.
Slik er det selvfølgelig ikke.
Det kunne vært interessant med en debatt om de mange nyansene som moderne norsk samlivs-virkelighet byr på, men av en eller annen grunn har jeg liten tro på at en slik debatt er noe Amundsen og hans parti egentlig bryr seg om å ta, og i hvert fall ikke på de premissene som tilsynelatende ligger bak Amundsens utspill.

Ekteskapslov
Omtrent samtidig med Amundsens utspill kom hans partifelle, nestleder Armin Braimi i Oslo FpU, med et utspill på Verdidebatt der han tar til orde for at hele ekteskapsloven bør skrotes. Han oppfatter den som «diskriminerende». Det diskriminerende består i at den ikke åpner for en livsførsel som i alle kjente kulturer ville blitt stemplet som promiskuøs. FpU-lederens vakre ord om mangfold og frihet kan ikke endre på denne realiteten.
Så i stedet for å slå inn åpne dører, slik Amundsens krav om «klargjøring» i realiteten gjør, burde han kanskje prøve det som i alle sammenhenger er regnet som klokt: Å rydde opp i eget hus.
Kanskje Amundsen rett og slett kan «klargjøre» om han mener promiskuøsitet er en god modell for et samfunn for «folk flest»?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt