Verdidebatt

Per-Willy Amundsens dobbeltmoral

Stortingspolitiker Per-Willy Amundsen (FrP) utviser skremmende dobbeltmoral når han over flere uker konstruerer en falsk fremstilling om at Minotenk støtter flerkoneri, mens han selv promoterer skikkelser som Jordan Petterson

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen fra FrP har både på nettsiden til Human Rights Service (HRS) og via Stortingets spørreordning til integreringsminister Guri Melby og kulturminister Abid Raja, fremstilt det som om Minotenk støtter flerkoneri. Det gjør Minotenk naturligvis ikke!

Amundsen viser til et intervju med undertegnede i Minerva, som ble gjort på bakgrunn av at jeg hadde kritisert Islamsk Råd Norge for nettopp manglende likestilling. Som aktiv muslimsk feminist har jeg i en årrekke jobbet for reform- og likestillingsarbeid innen islamsk tenkning og praksis. Jeg er også styremedlem i Hikmah-huset, som målrettet jobber for å fremme muslimske kvinners likestilling.

Sitatet Amundsen henviser til er tatt ut av kontekst. Jeg beskrev hva en liberal tankegang innebærer og gav religiøse polygame forhold som eksempel. Jeg presiserte at jeg ikke liker det. I norsk sammenheng er religiøse ekteskap utenomrettslige forhold, og dermed ikke rammet av forbudet mot bigami. Det betyr ikke at det bør tolereres moralsk.

Støtter ikke flerkoneri
Jeg uttalte følgende umiddelbart etter at HRS og Amundsen tok intervjuet i Minerva til inntekt for støtte til flerkoneri:
«Som kvinne, som muslim, som feminist tar jeg avstand fra flerkoneri. Koranen selv sier det beste er å holde seg til én. Kriteriene som religiøst stilles er i praksis umulig i innfri, og ikke minst vet vi at åpningen til flerkoneri misbrukes på det groveste og setter mange kvinner og barn i helt grusomme situasjoner.»

I 2015 tok jeg initiativ til boken Islamsk humanisme, som fra et islamsk-teologisk perspektiv argumenterer for internasjonale menneskerettigheter og full likestilling mellom kjønnene, og som også spesifikt argumenterer mot flerkoneri i islamsk kontekst.

I Minotenk har vi i alle år jobbet mot tvangsekteskap, negativ sosial kontroll og alle andre former for diskriminering og undertrykking av kvinner. Minotenk støtter også det pågående lovarbeidet med å forby uregistrerte, ekteskapslignende relasjoner som inngås mellom personer under 16 år og alle ekteskapslignende relasjoner som inngås med tvang.

Å fremme likestilling og individets selvstendighet er helt sentralt i Minotenk sitt arbeid. I fjor utga vi blant annet boken En vei ut, av Haboon Hashi, en personlig beretning fra en ung norsksomalisk kvinne om å forlate islam og komme ut som skeiv. Tidligere i år ga vi ut boken Hva tenker du om likestilling, et forsvar for likestilling og feminisme, skrevet av Haboon Hashi og Ibrahim Mursal. Bøkene er gratis å bestille for lærere og har blitt bestilt i flere tusen eksemplarer til skoler over hele landet.

Dobbeltmoralsk fra FrP
FrP har på sin side de siste årene hatt en maktposisjon i regjering til å virkelig styrke feminisme og likestilling i Norge. Dessverre har FrP på ingen måte utmerket seg som likestillingsforkjempere. Tvert imot har fremtredende FrP-ministre som Sylvi Listhaug tatt avstand fra å kalle seg feminist, og uttalte til NRK det ville være en fornærmelse om hennes mann ble kalt det.

Flere profilerte FrPere, deriblant Per-Willy Amundsen selv, er tilhengere av Jordan Petterson. En kontroversiell psykolog som blant annet hevder at menn ikke liker å være hjemme med sine barn, at feminisme er veien til et totalitært samfunn og i sin siste bok til og med anbefaler fysisk avstraffelse av barn. Dette viser en skremmende dobbeltmoral hos Amundsen når han bruker sin maktposisjon som stortingsrepresentant til å konstruere en falsk fremstilling om at en minoritetspolitisk tankesmie støtter flerkoneri, mens han selv promoterer skikkelser som Jordan Petterson.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt