Terje Haugom

17

Ytringsfriheten og media.

Publisert: 5. jul 2020

Ytringsfriheten og media.

Grunnloven sikrer norske borgere ytringsfrihet i det skrevne og talte ord, såfremt man ikke ytrer sjikane og/eller injurier. Ansvarlig redaktør har ansvar for at det som trykkes, ikke har slike elementer, som i ettertid kan føre til søksmål, relevant kritikk, eller juridisk prosess.

Det som likevel er et høyst klanderverdig faktum, er at dersom vi lekfolk ytrer kritikk overfor hvordan by, bygd eller landet styres, kritiske kommentarer til innvandring, homofili o.l., for/imot Israel/Palestina, kritikk overfor ytterlig-gående politiske partier, ny-nazisme, radikalisme og terror m.fl., så virker det som om det sitter et orakel i f.eks. avis-redaksjonen, som nekter den slags å komme på trykk – til tross for Grunnlovens klare ord.

Når man sender slike innlegg – som absolutt er innenfor de legale retningslinjer – har avisen den gjennomførte uvane å sende skribenten følgende floskel: «Redaksjonen mottar så mange innlegg hver dag. Vi må dessverre meddele at vi ikke finner plass til ditt innlegg. Velkommen igjen ved en senere anledning!»

Sensur hører hjemme i kommunist-land. Likevel – det er innlysende at visse områder eller tema betraktes som medias «hellige kyr», og skal ikke skrives om, ikke kritiseres, ikke omtales på negativ måte. Vi – grasroten – ser på f.eks. avisene som de eneste talerør for å publisere sine meninger om ymse ting. Når det skinner så klart igjennom hva som er uønsket i pressen, er det ikke bare dårlig gjort mot lesere og abonnenter med friske meninger, det er også i strid med Grunnlovens ord om ytringsfrihet! Pressens faglige råd må skjerpe seg!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.

Krohnåsv. 62, 5239 RÅDAL.   988 47 162.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
rundt 1 måned siden / 2934 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
18 dager siden / 1131 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 796 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
11 dager siden / 635 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
17 dager siden / 593 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
9 dager siden / 477 visninger
Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
2 dager siden / 414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere