Terje Haugom

17

Den tapte skatt.

Publisert: 3. jul 2020

Den tapte skatt.

Før dataspill og mobiltelefon – i 60- og 70- årene – var det sang og musikk i de tusen hjem. Barn, unge, og voksne – lærte seg å spille et instrument. De lærte noter, og øvde opp ferdigheter på sitt instrument – piano, orgel, kornett, fløyte, gitar, eller andre. I mange hjem fantes elektroniske orgler, i andre hadde man piano. Disse var de to mest vanlige kategoriene. Man gikk på notekurs, kurs i sitt aktuelle instrument, barnekorene blomstret, og kor-virksomhet var meget vanlig – i bygd og by.

På den tid hersket det enighet blant framstående psykologer, at barn og unge som hadde lært å lese noter, omsette disse til tangenter, ventiler eller strenger, faktisk gjorde det jevnt over bedre i skolefagene, enn dem som ikke hadde lært musikkens språk. Konsentrasjon og innholdsforståelse var bedre hos elever som var aktive i sang og musikk.

Så kom de første dataspill, med Commodore 64 og Amiga. «Alle» skulle ha disse fantastiske maskinene. Og så gikk utviklingen fortere og fortere. Etter hvert ble interessen for egen og utviklende musisering svekket, til fordel for datamaskiner, dataspill, - og så mobiltelefonene og de «sosiale medier».

Resultatet ser vi i dag: Kun de aller mest entusiastiske barn og unge finner gleden ved å beherske et eller flere instrumenter, og sang. Pianoene har stort sett overlevd. Men tusenvis av gamle trø-orgler, elektroniske orgler o.a. – i full stand – står og støver ned. De tilbys på FINN.NO gratis, 500 kr. o.l., for ingen bruker dem lenger. Skatte-kistenes vakre klang i de tusen hjem har stilnet.

Men behøver det å være slik? Foreldre som i dag synes at deres barn og ungdom er for opphengt i passiviserende og hjerne-sløvende data- og mobil-bruk, bør prøve å anspore sine poder til å ta opp igjen slike givende hobbies som musisering er! Instrumenter er det masse av på FINN. Egen musisering og notetrening vil gi bedre resultater også på andre områder. En personlig utvikling, mestring og innlevelse – den virkelige musikkens verden har mer å gi den enkelte, enn gaming, strømming og facebook. Hva med en skattejakt i den virkelige musiseringens verden? Får du barna med, vil de kunne finne stor glede i å oppdage at å få til noe selv, gir mer enn det som tyter inn gjennom øreproppene! Gevinsten blir til nytte og glede – både for en selv og andre!

Terje Haugom, pensj. organist & musikklærer.

Krohnåsv. 62, 5239 RÅDAL.   988 47 162.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
rundt 1 måned siden / 2934 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
18 dager siden / 1131 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 796 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
11 dager siden / 635 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
17 dager siden / 593 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
9 dager siden / 477 visninger
Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
2 dager siden / 414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere