Eilif Tanberg

3

Kristen solidaritet i kampen mot rasisme er en selvfølge

Burde kristne engasjere seg i Black Lives Matter-bevegelsen? Kan kristne delta i demonstrasjoner mot rasisme? Burde vi som kristne kjempe i den verdensomspennende kampen mot rasisme? Svaret på alle tre spørsmålene er et rungende ja.

Publisert: 25. jun 2020


De siste ukene har voldsomme demonstrasjoner mot rasisme spredt seg over hele verden. 

Vi har sett hvordan USAs systematiske rasisme har bygget opp en sterk frustrasjon. Nå har den utviklet seg til en kamp mot rasisme som engasjerer mennesker på tvers av hudfarge og tilhørighet.


Men hvor ble det av de kristne i denne bevegelsen?


Passiv respons fra kristne

Mange kristne spør seg kanskje: Har dette noe med meg og min tro å gjøre? Det virker som de aller fleste har konkludert med et “nei”. Enkelte har heller brukt tid på å kritisere Black Lives Matter-bevegelsen for å være venstreradikal, og dermed umulig for kristne å gi støtte til. Dette er åpenbart en avsporing, eller en unnskyldning for å la være å støtte en av grunnsteinene i det antirasistiske arbeidet. 


Riktignok har det kommet spredte støtteerklæringer, for eksempel fra preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit. Men en samlet, bred oppslutning til kampen mot rasisme? Her har det kristne Norge har glimret med sitt fravær. 


Denne passive responsen fra kristne på demonstrasjonene mot rasisme er for dårlig. Demonstrasjonene omtales som et vendepunkt og en skjebnetime for USA - og en påminnelse til hele verden om at samfunnet vi lever i er langt fra perfekt, at systematisk rasisme foregår her og nå, også i Norge. 

Inspirasjon fra de første kristne

Solidaritet i kampen mot rasisme er et godt eksempel på hvordan kristen tro kunne vist seg relevant og uredd. Vi kunne latt oss inspirere av de første kristne i Roma: de sto opp mot sosial urett og var ikke redde for å kjempe for at samfunnet de levde i skulle bli bedre. 


Klarer ikke vi som kristne å gjøre vår egen tro relevant i vårt eget, urettferdige samfunn, sliter vi. 


For vi bor i et samfunn som i større og større grad vender seg bort fra religiøs tro. Den kristne trua spiller en stadig mindre rolle i unges liv. Færre ser hvordan det å tro på Jesus kan gi mening i vår tid. Det er synd.Kristendommen må engasjere seg i sin samtid


Historien om Jesus forteller jo blant annet om en kamp mot urettferdig behandling av minoriteter. I møte med antirasisme bør kristne la seg inspirere av denne kampen. Vi bør være en krystallklar stemme i kampen mot rasisme, noe som uten tvil vil understreke hvordan kristendommen er relevant i vår tid. 


Folk må få øynene opp for at kristendommen som religion er mer enn å gå i kirka og folde hendene i håp om at “alt ordner seg.” Kristen tro er en verdensanskuelse, en omsetning av kjærlighetens evangelium i praksis, en stadig kamp for rettferdighet og solidaritet, og et ønske om å bygge Guds rike - her og nå. 
Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3713 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
17 dager siden / 1251 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 904 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 859 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 659 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 546 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere