Hans Birger Neergård

19

Kulturredaktørens Enten - Eller

Kulturredaktøren stiller i dagens avis (22/6) et ultimatium til oss lesere: 'Enten er alle frelst, eller ingen'. Men kan vi kreve noe slikt uten å forkaste utviklingslæra og ‘survival of the fittest’?

Publisert: 23. jun 2020

Vi som følger teologen og vitenskapsmannen Charles Darwin, er nødt til å akseptere et sørgelig faktum: Gud, salighet og fortapelse er ikke slik vi skulle ønske det var.  I kampen for tilværelsa blir ikke alle frelst eller bevart verken nå eller i evigheta.  Så mange lider grusomt og på så urettferdig vis, at fortapelse og helvete sies å være her og nå.  Alle religioner jeg kjenner, frykter også at dommen over dårlig karma fortsetter inn i neste liv.   

   

Selv om vi i kirke og misjon arbeider for fred og frelse for alt og alle, og selv om vi har opplevd Guds spesielle beskyttelse, må vi ærlig innrømme: Mirakler er unntak fra regelen.  Liv og lagnad er forskjellig også for de fromme.  Noen blir velsigna med gode og lange liv, andre dør i smerte og lidelse.  Selv Guds egen sønn måtte lide og dø.  Jeg ber om at Jesu frelsesverk må gjelde for hele skaperverket både for tid og evighet, slik Bibelen forteller det.  Men noe krav om alt eller ingenting, kan jeg som darwinist umulig kreve.       

  

At Gud skapte Big Bang, Evolusjon, Kamp for tilværelsa og Oppstandelse fra de døde, er slett ikke latterlig.  Det er mer fornuft, logikk og vitenskap i vår kristne trosbekjennelse enn i artikkelen til VLs kulturredaktør.  Problemene han beskriver har jeg gjennomlevd som radikal 68-er.  Tross alle gode humanistiske hensikter, skapte vi fortapelse og et helvete på jord for så mange uskyldige mennesker.  Dette har jeg redegjort for i boka ‘Kulturkræsj’; ei misjonsbok om marxisme, ateisme, kristendom og islam.


Men da VL har sensurert boka og lagt lokk over slike erfaringer, har mye av vitsen med å være kristen forsvunnet fra Kulturredaktørens artikkel. 

Mvh Hans Birger Neergård (misjonsprest)

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3588 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
14 dager siden / 1235 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
20 dager siden / 889 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
12 dager siden / 830 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 713 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
12 dager siden / 635 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
24 dager siden / 568 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere