Verdidebatt

Oppdatering fra Caroline Glick, den mest profilerte kvinne i Israel siden Golda Meir.

Hun er halv amerikansk og halv israelsk jøde, fikk sin utdannelse og ble formet i et jødisk og kristent oppvekstmiljø utenfor Chicago i det skandinaviske Midtvesten i USA. Hun gjorde aliya til Israel da hun var godt voksen i 1991, avtjente sin verneplikt i Det israelske forsvaret og lot seg verve i fem år. Der steg hun i gradene og ble etter endt tjeneste i 1997 politisk rådgiver for Benjamin Netanyahu i hans første år som statsminister. Senere gikk hun inn i mediebransjen og ble både redaktør og kommentator i israelske og internasjonale medier. Hennes hjemmeside, «Update from Caroline Glick», gir informasjon som ellers kommer lite frem i norske medier.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hennes bakgrunn inngir tillit, og det er interessant å lese hennes kommentarer til dagsaktuelle forhold, f. eks. hvordan hun ser på president Donald Trumps sjanser til å bli gjenvalgt i november i år. Og ikke minst er det interessant å lese hennes råd til statsminister Netanyahu kort tid før han den 1. juli får grønt lys av president Trump til å annektere 30% av «Vestbredden».

Hun skrev om president Trumps sjanser til gjenvalg i en artikkel i Jerusalem Post: «De amerikanske velgerne stemte på Trump for at han skulle være Trump. De vil velge ham på nytt hvis «he sticks to his guns»: «Trump må se med fast blikk på den «gemene hop» og ikke blunke når han lar seg intervjue på TV om sentrale politiske temaer, politiet og Israel. Han må fortsette å forsvare politimenn i deres strev med å ta vare på den jevne amerikanske borger, og han må stå helhjertet på Israels side og fremheve sin visjon om en «reality-based» fredsavtale. Det var på disse to fundamentene han bygde sin «pre-coronavirus success». På de samme fundamentene må han nå vise sine lederegenskaper hvis han skal ha sjanse til å bli gjenvalgt i november i år. Sjansen er der».

Angående det andre fundamentet skriver Caroline Glick i sin siste Update 20. juni: «No going wobbly now, Bibi». I løpet av siste uke (fra 13. til 20. juni), har statsminister Benjamin Netanyahu forandret mening flere ganger når det gjelder når og hvordan han vil implementere Israels suverenitetsplan i Judea og Samaria i overensstemmelse med president Trumps fredsvisjon».

Hun konkluderer: «Netanyahus vakling er åpenbart en følge av det enorme press han har vært utsatt for fra dem som vil få ham til avstå fra å anvende israelsk lov i nybyggersamfunnene i Judea, Samaria og Jordandalen. Mektige krefter i inn- og utland forsøker å få ham til å vende ryggen til president Trumps fredsplan».

I denne krisesituasjon for Benjamin Netanyahu gir hans tidligere politiske rådgiver, ham et godt råd: «Israel must cast aside their hectoring and pressure and implement the sovereignty plan with all due haste.» På godt norsk: «Ikke bry deg om skremslene! Se å få gjort jobben før det er for sent!»

Caroline Glick uttaler seg verken som sekulær eller kristen sionist. Det må likevel være noe som sterkt motiverer henne. Kan det være rettferdighetssansen?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt