Fred Winther Holt

25

Institusjonell rasisme, i Norge?

I kjølvannet av drapet på George Floyd pågår en rasismedebatt. Jeg vil her løfte frem en sak som gjelder institusjonell rasisme. Det gjelder en diskriminerende praksis overfor etniske hutuer i Norge.

Publisert: 17. jun 2020

Hutuer blir ikke respektert av norske myndigheter for deres tap av familiemedlemmer under folkemordet i Rwanda i 1994. Regjeringen holder fast ved den rådende fortellingen om folkemordet, som går ut på at hutuer var drapsmenn og tutsier var ofre.

I en artikkel som NRK publiserte 22.10.2004 heter det: Rwanda opplevde i 1994 det som kan være verdenshistoriens verste folkemord. En halv million hutuer drepte en million tutsier. Denne vrangforestillingen har festnet seg hos norske myndigheter. 

Hutuer i Norge savner sine kjære etter folkemordet like mye som alle andre, men de finner ingen trøst hos den norske regjering, som år etter år later som om det bare var tutsier som ble drept. Da statssekretær Marianne Hagen deltok i et minnearrangement i Kigali i april 2019, uttalte hun dette i sin tale: I am humbled to speak before you as we mark the 25th commemoration of the genocide against the Tutsi in Rwanda in 1994. 

Det var ikke bare tutsier som ble drept under folkemordet. Det var minst like mange hutuer. Det er derfor ubegripelig at regjeringen Solberg tviholder på Kagame-regimets fortelling om folkemordet på Tutsier, og dermed ekskluderer Hutu ofre fra også å bli minnet.

USA og UK har nylig i full offentlighet endret politikk i forhold til hvem ofrene var. Dette kom frem ved behandlingen av en resolusjon i FNs generalforsamling 20.04.2020, som omhandlet en internasjonal dag for å minnes ofrene for folkemordet i Rwanda. UKs Chargé d’Affairs, Jonathan Allen, skrev i en note samme dag: We strongly support the remembrance of victims of the 1994 Rwandan genocide and believe it is important to ensure that these commemorations recognice all victims. .. We disagree with the framing of the genocide purely as the «1994 genocide against the Tutsi». As noted in previous resolutions, we believe that Hutus and others who were killed should also be recogniced. 

Vanskelig å forstå at vi står overfor institusjonell rasisme? Prøv å tenke seg til at noen etterlatte etter 22. juli massakren skulle bli hindret av myndighetene i å minnes sine kjære, med den begrunnelse at deres familiemedlemmer rett og slett ikke hører med blant ofrene, verken fra regjeringskvartalet eller Utøya.

Alle ofrene fra terrorangrepet 22. juli blir minnet. Selvfølgelig. Hutu ofre under folkemordet i Rwanda blir ikke minnet. Det er offisiell norsk politikk. Slik kan vi ikke ha det. Nå bør regjeringen Erna Solberg endre praksis og innta samme posisjon i FN som USA og UK, det vil si vise respekt for at ofrene for folkemordet tilhørte alle folkegrupper i landet, ikke bare tutsier.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere