Verdidebatt

FNs Organisasjon for landbruk og ernæring,FAO, har lansert naturlig jordbruk som redning for klima.Det saboteres.

FN har skjønt at årsaken til klimaendringene skyldes at vi har forstyrret den fine kjemiske koordineringen i naturens ordning,og at vi må tilbake til den.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vedrørende jordbruket gjelder det å regenerere skadet jord av kunstgjødsel,sprøytemidler og pakking av tunge maskinhjul. Derfor kalles "FNjordbruket" regenerativt jordbruk.                                          Det er også kriseberedskap å ruste opp matjorda til hver eneste avkrok, til å bære uten å være avhengig av butikker.                                             Flere norske bønder drifter regenerativt. Mest kjent er pensjonert bonde på Horgen gård ,Trond Qvale,Nes i Viken. Rektor ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling på Jæren,Dag Jørund Lønning,er vel kjent.   Siste gang FN minnet oss på sitt anliggende var høsten 2019. Det handlet om å endre driftsmåten i jordbruket og satse mer på belgfrukter.Det ble overskygget av kommunevalgkampen,men Dagsnytt atten rakk et innslag med 4 kjente miljøaktivister i panelet. ,og flere aviser presenterte med store bokstaver.

En skulle tro at alle ivret for en så treffsikker løsning for klimaet,men nei. Misjonstidende nr. 3,2019,hadde tema jordbruk.Det Norske Misjonsselskap driver regenerativt i Thailand. En bondeautoritet,sa at han ikke tror et jordbruk uten kunstgjødsel vil bære nok til å brødfø den globalt økende befolkningsveksten. Men FN legger vekt på at det regenerative gir større avling,enn det med kunstgjødsel,fordi det satses på å utvikle humuslaget.Det fanger også Co2 til jord ved hjelp av fotosyntesen. Nåværende driftsmåte snur humuslaget oppogned med ploging. Medarbeider i FNs klimaprogram Stefan Schwarzer, er medforfatter av boka "Die Humusrevolution".                                           TVprogrammet Sannheten om været  ,som gikk på NRK2 den 24.05.2020 presenterte internasjonale forskningningsmiljø og forskning tilknyttet kjente universitet. Etter historikk og situasjonsbeskrivelse av nåtiden kom forskjellinge modeller for løsning på klimakrisen,også for landbruket. Ploging ble snakket ned.                                                        Det teknologisk jordbruket banker på døren med roboter og andre digitale løsninger. Det har mer presis utregning for kunstgjødsel,så det brukes mindre. Vel og bra det, men det regenerative satser på å reparere jord som er skadet av kunstgjødsel og sprøytemidler.                                     Selvforsyningsgraden i Norge er under 50%,så rundt halvparten av maten vi konsumerer er importert. Det skal ikke mer til,enn en tørkesommer, og land som skaffer oss basisvarer får nok med å brødfø egen befolkning,at vi får merke det. Vi har fisk nok,men det tar tid å dyrke frem tilbehør som poteter,og kornmat.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt