Verdidebatt

Et perspektivrikt samfunnssyn – aldersbetinget eller politisk betinget?

Nyhetsredaktør i Vårt land, Veslemøy Østrem skriver sist fredag, at «det er på tide å gi 16-åringer stemmerett» (..) En 16-åring har andre perspektiver enn en 50-åring. Og det er perspektiver vi trenger for å bygge gode samfunn for fremtiden»

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ja, det er viktig med et mer ungdommelig innslag i politikk og samfunnsliv. Men, det er da å håpe at «andre perspektiver» bragt til torgs av en 16 åring ikke nødvendigvis er mer perspektiv-rike enn dem man må lytte til fra en tilårskommen velger.

En ung førstegangsvelger vil rimeligvis være opptatt av andre ting i livet sitt enn en tilårskommen 50-60-70 åring. Likevel kan en 16-17 åring utmerket godt dele de samme politiske visjoner som en tilårskommen velger.  Og sett fra de politiske partier sitt ståsted vil et visjonært ideologisk fellesskap mellom gammel og ung, rent ut være ønskelig. Derfor må man kanskje være forsiktig med å antyde at en 16 år gammel førstegangs-velger vil finne seg bedre til rette i MDG eller i et annet dynamisk/moderne parti, enn i Ap eller Høyre?  Ja, det vil til og med kunne virke fornærmende på Ap og Høyre, å antyde at de ikke er perspektiv-rike nok, for en ung førstegangs-velger. Stor-partienes inkluderende og helhets-tenkende politikk skal jo nettopp kunne tiltrekke seg unge som gamle. Ikke minst ved hjelp av et perspektiv-rikt partiprogram der rettferdighets- og frihetsprinsipp preger innholdet, sidestilt med visjonære og forpliktende klima- o g miljømål for en trygg, grønn fremtid. Intet mindre.

Og med samme kraft som nedsatt stemmerettsalder brukes som argument for et styrket demokrati, og som en stimulans for økt oppmerksomhet mot småpartienes kjernesaker, kan også de store partiers ønsker være kraftfulle, ønsker om å samle unge som gamle om partiets visjoner, verdier og ideologiske forankring.

Østrem trekker noen forståelige slutninger, om at demokratiet vårt blir sterkere desto flere som får delta. Slutningen reiser imidlertid også et mer statsvitenskapelig spørsmål; Hva menes med et «sterkere» demokrati? Tenker Østrem også på et mer styringsdyktig, mer representativt, eller tenker hun på et sterkere demokrati, kun i betydningen, at dersom stadig flere borgere, unge som gamle, hjemmesittere som meningsvegrende, går til stemmeurnen -desto sterkere blir demokratiet?

Et stadig større partimangfold med hyppig skiftning av partipreferanser i velgermassen kan for mange fremstå som et sunnhets-tegn, eller et tegn på at demokratiet styrkes. De månedlige meningsmålinger her i landet viser velgere i drift. Hvorvidt unge velgere drifter mer og hyppigere enn eldre har sikkert mang en valgforsker mange meninger om. Uansett, noen mindre bevegelse i velgermassen blir det vel trolig ikke om 16 og 17 åringer tas med i velgergrunnlaget..

Utenkelig er det vel heller ikke, at en 16-17 åring som for eksempel stemmer på et progressivt (perspektivrikt) lite parti ved første politiske korsvei, kan tenkes å skifte til et større, tradisjonelt styringsparti ved neste korsvei? I alle fall er sjansene for bevegelighet over partigrensene antakelig større i din ungdoms vår, enn den vil være for en tilårskommen velger som har stemt Ap eller H i hele sitt liv..

Uansett hva man måtte mene om hvilke samfunnsdrivere som styrker demokrati, må vi være villige til å diskutere konsekvensene av våre meninger – ikke minst de utilsiktede/uheldige konsekvensene. For eksempel de politiske konsekvenser for demokratiets styringsdyktighet at Stortings-beslutninger og premissene for disse, nær sagt kan skifte med vær – og vind.. kraft.

Styrking av demokratiet, i betydningen nedsatt stemmerettsalder, og/eller nedsatt sperregrense, hilses av mange velgere velkommen, mens andre velgere synes å være mer skeptiske og avventende. Trøsten for begge velger-grupper er at de gjennom valg hvert annet år kan velge mellom politikere som i alle fall på valgdagen mener det velgeren mener han eller hun bør mene – enten politikeren er ung eller gammel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt