Verdidebatt

Autoritet i menigheten

Verdens herskere og nasjonene har autoriteter. Folk må underordne seg myndigheter og lover. Jesus nevner dette i Matteus evangeliet og sier at det ikke skal være slik blant oss som tror på Ham. Hvordan er det gått? Finnes det troende som har Jesus som Herre og samtidig underordner seg kristne herskere? Har Biskoper, Paven, Pastorer eller Eldste autoritet over kristne søsken?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hermund Haaland skriver i Dagen om at «Menighetsledere må lytte til avhopperes historier».  Er det en sammenheng?  De mange konfliktene vi ser i menigheter, - er årsaken at ledere har misforstått sin funksjon og stilling?  En diakon har en tjeneste på Jesu legeme, men ingen autoritet over kristne søsken.  Det samme kan sies om hyrder og evangelister.

Vi leser jo i nevnte avsnitt:

«Da de ti hørte dette, blev de harme på de to brødre. Men Jesus kalte dem til sig og sa: I vet at fyrstene hersker over sine folk, og deres stormenn bruker makt over dem. Så skal det ikke være blandt eder; men den som vil bli stor iblandt eder, han skal være eders tjener, og den som vil være den første blandt eder, han skal være eders træl, likesom Menneskesønnen ikke er kommet for å la sig tjene, men for selv å tjene og gi sitt liv til en løsepenge for mange.»
‭‭Matteus‬ ‭20:24-28‬ ‭

Er det overhode rom for kristne sjefer?

Hvordan har kristne funnet på å lage menigheter av ulike slag der noen har autoritet over kristne søsken?  Hvor i NT står det om Pastorer som står i flomlys på en scene og forkynner Ordet til hundre andre disipler i benkeradene under ham i et kirkebygg?

«Hvorledes er det altså, brødre? Når I kommer sammen, så har hver av eder en salme eller en lære eller en åpenbaring eller en tunge eller en tydning: la alt skje til opbyggelse!»
‭‭1 Korinter‬ ‭14:26‬

Alle skal ha anledning til å dele Ordet og livet med hverandre.

«Ha ett sinnelag mot hverandre; attrå ikke det høie, men hold eder gjerne til det lave; vær ikke selvkloke!»
‭‭Romerne‬ ‭12:16‬

«Vær ømhjertede mot hverandre i broderkjærlighet; kappes om å hedre hverandre!»
‭‭Romerne‬ ‭12:10‬

Slike ord går igjen i alle brevene.  Hvorfor lever vi ikke slik med hverandre?

I dag er menighet «big buissness».  Mange mennesker har sin inntekt, yrke og karriere i norske kirker.  Pastorer tror de får visjon fra Gud om å bygge menighet - og resultatet er en organisasjon som ligner svært mye på et vellykket firma.  
Og flokken som sitter i benkeradene eller sliter seg ut i aktiviteter, - er de glade og harmoniske kristne venner som «elsker hverandre inderlig av hjertet?  Neppe!  De er kandidater til å bli «avhoppere».

Når Jesus er hode for menigheten som binder oss sammen med hvert bånd Han gir - hva skal vi da med andre ledere eller sjefer?  Er det rom for hierarki i Guds Rike?

Jeg tror ikke det.  
Små samlinger i hjemmene eller i et grendehus er den beste arenaen for å leve ut vårt fellesskap i Herren med hverandre.  Der blir alle sett og hørt og elsket - og der kan alle tjene med den gave de har.



Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt