Jørn Maurstad

56

Bergprekenen i møte med fiendebilder og de som faller utenfor.

Jon Mamen har kommet med en viktig påminnelse. I samfunnet trenges Jesu ord fra Bergprekenen mer enn noen gang. Ikke la diskusjoner blant kristne stenge for dette perspektivet.

Publisert: 3. jun 2020

På forskning.no har professor i psykologi Leif O.E. Kennair skrevet en artikkel om en gruppe som blir kalt incels. Incels er en forkortelse for involuntary celibate. Altså menn som ønsker sex eller nære relasjoner til kvinner, men som verken får seg kjæreste eller one night stands.

Om de skriver han: Incels samler seg i nettgrupper, og klager over at de ikke får sex eller kjæreste. De skremmer med sine dårlige holdninger, men fortjener visst verken sympati eller forståelse. De kan latterliggjøres og hates.

Dette er menn som faller utenfor samfunnet. Kennair anbefaler at også denne gruppen blir møtt med empati og inkludering.

Kennair sin artikkelen passer som illustrasjon til det som Jon Mamen skrev om i sin omtale av boken Riket av Emmanuel Carrére (Kristendommen handler også om det verste i oss, 2.juni). Mamen skriver at han savner en tydeligere tale og handling fra kirkens side overfor de som begår onde handlinger.

Mammen skriver: «En forbønn for de onde skal selvfølgelig ikke være en bønn om at de må lykkes i sitt onde forsett. Men det er etter bibelens ord å be for dem som forfølger oss. Vi kan be om at de må få et annet sinn. Vi kan be om at de må se den lidelsen de er årsak til, slik at angeren våkner».

Dette er en viktig påminnelse som kristne bør ta med seg. I den pågående debatten blant kristne om likekjønnede ekteskap og annet som angår LHBT mennesker, er det lett å skape fiendebilder ut av de som mener annerledes. Derfor blir det ekstra viktig at kirken løfter tydelig frem denne siden ved Jesu forkynnelse, slik at ikke en ‘oss mot dem’ tankegang skal få ødelegge for forkynnelsen av Bergprekenen.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 1498 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
4 dager siden / 1218 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
15 dager siden / 1089 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
11 dager siden / 990 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 817 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 472 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
20 dager siden / 452 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere