Verdidebatt

Bergprekenen i møte med fiendebilder og de som faller utenfor.

Jon Mamen har kommet med en viktig påminnelse. I samfunnet trenges Jesu ord fra Bergprekenen mer enn noen gang. Ikke la diskusjoner blant kristne stenge for dette perspektivet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På forskning.no har professor i psykologi Leif O.E. Kennair skrevet en artikkel om en gruppe som blir kalt incels. Incels er en forkortelse for involuntary celibate. Altså menn som ønsker sex eller nære relasjoner til kvinner, men som verken får seg kjæreste eller one night stands.

Om de skriver han: Incels samler seg i nettgrupper, og klager over at de ikke får sex eller kjæreste. De skremmer med sine dårlige holdninger, men fortjener visst verken sympati eller forståelse. De kan latterliggjøres og hates.

Dette er menn som faller utenfor samfunnet. Kennair anbefaler at også denne gruppen blir møtt med empati og inkludering.

Kennair sin artikkelen passer som illustrasjon til det som Jon Mamen skrev om i sin omtale av boken Riket av Emmanuel Carrére (Kristendommen handler også om det verste i oss, 2.juni). Mamen skriver at han savner en tydeligere tale og handling fra kirkens side overfor de som begår onde handlinger.

Mammen skriver: «En forbønn for de onde skal selvfølgelig ikke være en bønn om at de må lykkes i sitt onde forsett. Men det er etter bibelens ord å be for dem som forfølger oss. Vi kan be om at de må få et annet sinn. Vi kan be om at de må se den lidelsen de er årsak til, slik at angeren våkner».

Dette er en viktig påminnelse som kristne bør ta med seg. I den pågående debatten blant kristne om likekjønnede ekteskap og annet som angår LHBT mennesker, er det lett å skape fiendebilder ut av de som mener annerledes. Derfor blir det ekstra viktig at kirken løfter tydelig frem denne siden ved Jesu forkynnelse, slik at ikke en ‘oss mot dem’ tankegang skal få ødelegge for forkynnelsen av Bergprekenen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt