Roald Øye

Pensjonist
343

Noe er på gang i Israel.

Naftali Bennett, Yaminas partileder, lover i et intervju å støtte president Trumps fredsplan hvis den inkluderer annektering av bosetningene på den såkalte «Vestbredden».

Publisert: 1. jun 2020

 Han sier at president Trumps fredsplan er uklar i spørsmålet om planen samtidig inkluderer opprettelse av en palestinsk stat. Han sa:. «Det ser ut som om Trumps fredsplan godkjenner en viss form for selvstyre for palestinerne på deler av «Vestbredden», selv om det er uklart hvor stor denne selvbestemmelsen vil bli». 

Yaminas partileder slo fast at partiet aldri vil støtte opprettelse av en palestinsk stat. Det var den siste viktige politiske uttalelse han kom med to dager før han tirsdag den 26. mai, ble avskjediget som forsvarsminister: Statsminister Netanyahu ville ikke innfri partilederens krav om omorganisering av det israelske rettsvesen. Høyesteretts tradisjonelle rett til å blande seg inn på lovgivningens område ville ikke Bennett lenger godta: Han sa: «Knesset, som er det demokratisk valgte organ, bør være suveren på lovgivningens område, slik det er i andre vestlige demokratier».

Med henvisning til forslag fra medlemmer av partiet Yamina, tar han til orde for å annektere alle bosetningene på «Vestbredden» med øyeblikkelig virkning. Bennett sa at regjeringen, som han kanskje snart ville forlate, hadde en glimrende mulighet i løpet av en uke til å annektere hele «Vestbredden» og å innføre israelsk suverenitet over en halv millioner israelere. «Å la en slik mulighet gå fra seg, ville være som å miste «a once-in-a-half-century opportunity».

Til avslutning i intervjuet  sa han: «Vi i Yamina, vil ikke under noen omstendighet tillate opprettelse av en palestinsk stat, langt mindre anerkjenne den. Ikke en eneste bit av det bibelske hjemland Israel vil vi være med å overgi til araberne».

Før forsvarsministeren gikk av, oppfordret han statsminister Netanyahu til å legge frem et forslag for kabinettmøtet 24. mai om å annektere bosetningene. «Det ligger i regjeringens og statsministerens hender å legge frem for regjeringen en resolusjon som innebærer myndighet til å innføre israelsk lov i disse områdene». «Yamina vil gi statsminister Netanyahu den nødvendige støtte til å innføre israelsk lov hvis han  legger frem et slikt forslag i neste kabinettmøte ". Naftali Bennett siterte i den anledning den bibelske narrativ «of God promising the Land of Israel to Abraham’s descendants. Han konkluderte: “If Yamina still is in the government then, there won’t be concessions.” Han var ikke til stede på neste kabinettmøte. Han hadde forlatt regjeringen på grunn av manglende støtte fra statsministerens side for partiets hjertesaker. 

Frem til neste valg til Knesset i 2021, vil Yamina være et sterkt religiøst, sionistisk høyreparti og partiets profilerte ledere Naftali Bennett, Ayelett Shaked, Bezalel Smotrich, og Ofir Sofer vil markere seg som lojale høyrepolitikere med et klart mål for øyet: å få flertall for sin politikk når statsminister Netanyahus tid er ute.

Benjamin Netanyahu vil med sin nøling med å fullføre  det sionistiske prosjekt ikke gå over i historien som statsmannen som var på høyde med David Ben Gurion. Den æren ser det ut til at en av de fire lederne i Yamina kommer til å bli tildelt. 

Det er likevel ikke utenkelig at statsminister Netanyahu har noe i ermet før han går av som statsminister som til slutt gjør ham til tidenes største israelske statsmann - ved å fullføre det religiøse, sionistiske prosjekt. Det ville være likt ham.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
20 dager siden / 1479 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 1288 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
11 dager siden / 1062 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
7 dager siden / 958 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
29 dager siden / 611 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
16 dager siden / 426 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere