Arne Øgaard

30

Pinse, en påminnelse om åndens realitet

Mange vet ikke hva pinse betyr. Men vi som hadde Bibel-historie på skolen, glemmer ikke hvordan vi tegnet ildtungene som strømmet ned mot disiplenes hoder. Etter å ha blitt fylt av Den hellige ånd kunne disiplene snakke slik at alle folk forsto.

Publisert: 1. jun 2020I dag er det nesten ingen som forstår hva prestene og teologene sier, og derfor er det rimelig å spørre om hvor det har blitt av Den hellige ånd. 10 dager etter at Kristus steg opp kom ånden ned. Å være fylt av Den hellige ånd kan gi mennesker et løft.  Det kan gi større frihet, men også større ansvar. Den hellige ånd kan gi samvittigheten en klarere stemme og hjelpe oss å tilpasse budene til den komplekse virkeligheten. I Den hellige ånd er vi individuelle, men også en enhet slik at vi sammen kan skape en god og rettferdig verden.

Til oss kommer ikke ånden sånn uten videre dalende fra det høye. Vi må arbeide med oss selv og åpne våre hjerter. Vi må praktisere nestekjærlighet, og vi må bidra til å skape harmoni ved ikke å grafse til oss mer enn vår lille del av jorden ressurser. En del som bør være så liten at vi ikke belaster klimaet og den økologiske balansen.

Nøysomhet og måtehold har vært sentralt i de fleste religioner. Vi som våger å kalle oss kristne burde ha noe å si om dette som alle mennesker kan forstå.  Verden trenger mer enn noen gang materielt måtehold og rettferdig fordeling. Dessverre så kan det virke som om mange har blitt mer fristet av å fylle livene med materiell velstand enn av å åpne hjertene for Den hellige ånd. Materialistisk tenkning og materialistisk livsstil lukker hjertene.

 I Bibelens fortelling om fristelsens i ørkenen får vi høre at det også finnes ånder som kan villede mennesket. Skal vi lytte til vårt indre må vi være våken for hvem som påvirker oss. Men hvis veien peker fram mot en praksis med ydmykhet, fred, harmoni og kjærlighet, er jeg ikke i tvil om at det er Den hellige ånd.

Den hellige ånd kan fylle oss med liv. Når mange ikke forstår de kristnes språk, kan det være fordi de savner hjertevarmen og kun hører fordømmelser. Vi kan alle trå feil, men det er ikke vår oppgave å dømme vår neste. Vi kan alle hente lærdom i Bibelen, men hvis det vi bringer videre ikke er fylt med ånd, blir det uforståelig og kan i verste fall vekke avsky.

Nå om våren kan vi oppleve det guddommelige i naturen, og hvis vi møter mennesker med et åpent sinn, kan vi også finne det guddommelige i våre medmennesker. Virkelig interesse for alt rundt oss, er ekte kjærlighet, og gjennom kjærlighet kan vi bli fylt av ånd. Dette kan pinsen påminne oss om.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere