Sondre Hansmark

Leder av Unge Venstre
5

Høyres høyredreining bryter med flyktningkonvensjonen

Høyres innvandringspolitiske talsperson vil slutte å ta imot kvoteflyktninger. I tillegg tar han til orde for å nekte å behandle asylsøknader i Norge. Resultatet er en politikk som bryter med flyktningkonvensjonen og som lar folk dø der de er.

Publisert: 29. mai 2020

Etter andre verdenskrig hadde drevet millioner av mennesker på flukt - mange av de nordmenn som flyktet fra tyskokkuperte Norge - skrev vi under FNs flyktningkonvensjon. Konvensjonen skulle sikre at mennesker som må flykte fra forfølgelse skulle gis beskyttelse. Det er selve fundamentet for flyktningpolitkken vår, nemlig at folk som står i fare for å bli drept, torturert eller mishandlet i eget hjemland, ikke skal returneres. 


Mange mener at dette systemet er utdatert og ikke tilpasset den tiden vi lever i. Noen foreslår derfor å erstatte dette med et system der vi i all hovedsak henter mennesker fra flyktningleire i stedet for å la de komme til grensen og søke om asyl. Høyres nye vending er at de ikke ønsker noen av delene. 


Høyres innvandringspolitiske mener at Norge skal slutte å ta ansvar for verdens flyktninger, og at folk skal hjelpes der der. Problemet er at ikke alle kan hjelpes der de er. Forfulgte mennesker slutter ikke å være forfulgte dersom vi øker bistandsbudsjettet. Noen må faktisk hjelpes her, og det er derfor vi henter kvoteflyktninger til Norge. 


I en tid hvor det er rekordmange 70 millioner mennesker på flukt i verden, og hvor det nesten ikke kommer asylsøkere til Norge, har vi mulighet til å hjelpe mer. FNs høykommisær for flyktninger ber Norge ta imot minst 5000 kvoteflyktninger hvert år. All den tid de færreste land følger denne anbefalingen, er det et skrikende behov for å gi flere mennesker en trygg havn her i Norge. 


Starten av flyktningskonvensjonen slår fast at asylretten ikke kan gjennomføres av hvert enkelt lands alenegang. Vi må alle dele på ansvaret. Når vi er vitne til overfylte leirer i nærområdene og sør i Europa, er det helt urimelig at Norge skal si fra seg alt ansvar for å bidra med vårt for å gjøre livet bedre for folk på flukt.


Høyre prøver å skyve utfordringer med integrering foran seg når de skal argumentere for innvandringsstopp til Norge, og de hevder at Norge har så store problemer med integreringen at vi ikke kan ta imot flere akkurat nå. Sannheten er at pilene peker i riktig retning for integreringen og har gjort det lenge. Forskjellene i deltakelse på arbeidsmarkedet og i barnehage går i riktig retning, og samfunnsbidraget fra de som har måttet flykte til Norge er uvurderlig. 


Det er trist å se at Høyre går ombord det populistiske toget sammen med mange andre høyrevridde regimer i verden. Tiden vi lever i nå krever at vi bygger broer, ikke murer. Det kler Høyre dårlig å fronte politikk som bryter ned den liberale og samarbeidsbaserte ordenen vi har bygget opp siden kriger herjet på kontinentet vårt. Det er ikke for sent å snu. 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3750 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
18 dager siden / 1252 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 904 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 860 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 662 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 547 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere