Verdidebatt

Tonen fra toppen i Oljefondet og Norges Bank

Ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet har skapt en flodbølge av velbegrunnet offentlig kritikk. Tonen fra toppen er grunnleggende når etiske regelverk, antikorrupsjonsprogram og tillit skal bygges og praktiseres. I denne saken har tonen vært usedvanlig skurrete.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ansettelsen av hedgefondinvestoren Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet har skapt en flodbølge av velbegrunnet offentlig kritikk. Den retter seg mot Norges Bank for en ureglementert ansettelsesprosess. Dernest mot norske politikere og toppbyråkrater som har latt seg påspandere et rådyrt seminar i USA og hvorvidt seminaret enten var et forsøk på eller om det hadde noen effekt på ansettelsen av ny oljefondsjef. Og sist men kanskje viktigst, mot Nicolai Tangens bruk av skatteparadis i opparbeidelsen av sin private milliardformue og mulige interessekonflikter mellom egne investeringer og Oljefondets portefølje.

Til sammen utgjør denne kritikken en dårlig start for den nye oljefondsjefen - selv med en avtale som skal ta høyde for mulige interessekonflikter. Representantskapet i Norges Bank var skarp i kritikken av ansettelsesprosessen, og sentralbanksjef Øystein Olsen sa at han skulle ta med seg kritikken i formuleringen av avtalen med Tangen. Nå er avtalen undertegnet, og det blir interessant å se representantskapets vurdering, og spesielt til spørsmålene om full åpenhet om alle sider ved Tangens økonomi, investeringer og eierforhold.

Men selv om avtalen skulle vurderes som god, løser den ikke alle problemer med denne ansettelsen.

Den mangelfulle ansettelsesprosessen er det for seint å gjøre noe med, og det samme med seminaret. Videre vil selve premisset til Tangen om å beholde sitt eierskap fortsette å utgjøre en utfordring selv om ordningene for å forhindre interessekonflikter er omfattende. Oljefondsjefens private formue vil fortsatt være plassert i skatteparadis, og det er ikke tillitsvekkende.

Tilliten både til Oljefondet og Norges Bank har blitt svekket gjennom denne ansettelsesprosessen, og den må møysommelig bygges opp igjen. Det forventes en bratt læringskurve til større åpenhet, etterlevelse av etiske regelverk og Oljefondets forventningsdokumenter om skatt og korrupsjon.

Det er bra at representantskapets brev fikk såpass bred dekning i media og kanskje  innholdet burde bli pensum for framtidige ledere. Det er også bra at Norges Bank tar høyde for deler av denne kritikken i dette i ansettelsesavtalen.  Men enda viktigere er det nå at de som sitter med skoa på gjør ting riktig praktiserer det regelverket som allerede er på plass – og viser at det får konsekvenser når reglene blir brutt. Det gjelder både sentralbanksjefen, den nyutnevnte oljefondsjefen og de norske lederne som deltok på Tangens seminar-

Tonen fra toppen er grunnleggende når etiske regelverk, antikorrupsjonsprogram og tillit skal bygges og praktiseres. I denne saken har tonen vært usedvanlig skurrete.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt