John Walter Eriksen

9

Stemmerett for 16 åringer ?

Stemmerett for unge kan gi grobunn for å endre tidspunktet for å bli «voksen».

Publisert: 28. mai 2020

Valglovutvalget ble satt ned i juni 2017 for å foreslå ny valglov og vurdere endringer i valgordningen. Utvalget består av fagfolk og eksperter på valg og valggjennomføring, og representanter for alle partier på Stortinget. Skriver NRK i dag.


En av endringene som er foreslått er å senke stemmerettsalderen til 16 år for  kommune og fylkesvalg.

Å ha stemmerett i dag er forbundet med Norges lovers syn på at man er voksen fra man er 18 år. Utdanningstiden frem til de fleste når 18 år er med på å gi ungdommene større ballast i forhold til politiske synspunkter, hvordan politikk virker og hva partiene står for.

Hvilke andre rettigheter har voksne 18 åringer i dag som ungdommer på 16 år ikke har : å kunne ta lappen for bil, å være juridisk ansvarlig for seg selv, å kunne kjøpe alkohol på vinmonopolet Bl.a .

 Burde ungdommer som blir foreslått til å få stemmerett også ha slike «voksne» rettigheter?

 Unge mellom 16 og 18 år har i dag stor beskyttelse fra mange kanter, alt fra foreldre, skole, idrett, barnevern, politi og rettsapparat tar spesielle hensyn til ungdommene. Vil denne beskyttelsen forsvinne om 16 åringene får stemmerett og regnes som voksne ?

Hva med utdannelse etter at man regnes som voksen som 16åring. Vil deler av videregående sidestilles med studier, inkludert lånekasse og eller selvfinasiering av utdanningen?

Det er forskjell på barn og voksne, også forskjell mellom både barn og voksne, men man kan ikke velge selektivt ut fra de enkeltes modenhet. Derfor bør man velge en felles alder for å være barn. I dag regnes 17åringer som barn eller ungdom. 

Blir dette gjennomført for noen valg vil det lett bli gjennomført for stortingsvalget også.

Stemmerett med forpliktelser som voksen kan sikkert vente til man er voksen som 18åringer  i dag, eller ?


1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere