Ellen Lykke Trier

Sykepleier/ Cand.san.
2

Barn en gave eller en rettighet?

Publisert: 26. mai 2020

To luker i himmelen

Det største mysterium
er ikke mer enn det
at en ørliten kropp
er våknet til jorden.
Den nyfødte ser.
To luker i himlen går opp.

Selv femtrinns-raketter
og kjernefysikk
blir puslingers puslespill
når det nyfødte barn
med et eneste blikk
beviser at Gud er til.

André Bjerke

Da jeg leste dette diktet første gang lå jeg på fødeavdelingen med min lille førstefødte sønn i armene. Ordene til Andre Bjerke gikk rett inn…. Om du ikke tror på Gud, så tror jeg allikevel at de fleste som blir foreldre blir overveldet av det første møtet med det nyfødte barnet sitt. I møte med barnet har vi ikke store nok ord, ydmykheten over at det i det hele tatt er mulig og opplevelsen av å være en del at noe større - natur, slekt, skaperverk, historie...

I morgen skal Stortinget ta eksistensielle valg som vil få konsekvenser for hvordan vi som samfunn ser på mennesket, foreldrerollen, barns rettigheter, menneskeverd og mangfold. Lover skal vedtas, uten høringsrunder eller skikkelig debatt. Jeg har vært søvnløs og urolig lenge, det er så mye som står på spill. 

For meg er det ikke likegyldig hva politikerne stemmer imorgen og hva de vil svare på disse spørsmålene er jeg spent på:

Ser politikerne på barn som en gave eller en rettighet?

Er voksnes ønsker om å få barn viktigere enn et barns rett til å kjenne sine foreldre og få omsorg fra sine biologiske foreldre?

Skal en mor kunne erstatte en far – og mor selv dekke begge roller? (Synes norske menn, i likestilte Norge, at det er ok at deres rolle i barns liv blir nullet ut?)

Anser politikerne barns oppvekstvilkår like robuste om du bare planlegger for et sett besteforeldre og et halvt slektstre som hvis du går for to sett og et helt slektstre?

Vet politikerne om barn som blir skapt med sæddonasjon eller dobbeltdonasjon har mindre lengsel etter å finne sin biologiske far (og mor), halvsøsken og familie enn f.eks. adopterte barn? 

Er "mangfold" et ord for politiske festtaler i alle andre anledninger om den voksne befolkning idag, men for de fremtidige barna våre skal vi gjøre unntak?  

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
20 dager siden / 1479 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 1288 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
11 dager siden / 1062 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
7 dager siden / 958 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
29 dager siden / 611 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
16 dager siden / 426 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere