Andreas Nydal

4

Et liberalt nei til tidlig ultralyd

I morgen skal det stemmes over endringer i bioteknologiloven, blant annet om tidlig ultralyd skal tilbys alle gravide. Som lege vil jeg kjenne sterkt ubehag hver gang jeg tilbyr tidlig ultralyd som rutineundersøkelse. Dette grunnet valget jeg pålegger folk og samtidig det jeg forteller om samfunnet vårt ved å gjøre det.

Publisert: 26. mai 2020

Valget er om du skal begynne en undersøkelsesreise eller ikke. En reise med mye usikkerhet og potensielt store kvaler. Et usikkert svar på tidlig ultralyd fordrer gjerne flere tester, blodprøve eller vevsprøver, bordet fanger. Den aktuelle blodprøven har gode testegenskaper for noen syndromer, ikke alle. For Pataus syndrom er det for eksempel 10% sjanse for at barnet ikke har syndromet, tross positiv test. Er blodprøven ikke tilstrekkelig, kan man ta prøver av morkaken eller fostervannet. Denne reisen er ikke knirkefri, den er ledsaget av venting, usikkerhet og kvaler for den gravide og dens partner. Dette er en tøff prosess som mange har gode grunner til å gjennomgå, men staten vurderer nå å pålegge alle denne prosessen. Dette er illiberalt.

Tidlig ultralyd er en undersøkelse med begrenset medisinsk nytteverdi, dermed må det være andre motiver som ligger bak. Det jeg forteller om samfunnet ved at tidlig ultralyd blir en rutineundersøkelse, er at det finnes barn med ønskede egenskaper og barn med uønskede egenskaper. Videre impliseres det hvem av disse som har livets rett, og det er staten som bestemmer det. Gjennom slik massescreening for syndromer og de andre foreslåtte endringene i bioteknologiloven, tar staten et langt steg i å prøve å skreddersy en befolkning, uten at befolkningen er spurt. Dette er illiberalt. Norge vil bli et foregangsland med negativt fortegn, et eksempel til skrekk og advarsel for eugenikken puster oss i nakken.

Ved eventuelt vedtak blir tidlig ultralyd en såkalt opt-out-ordning, noe en automatisk innfattes av og må aktivt handle for å slippe fra. Nå er den en opt-in-ordning, noe en står utenfor i utgangspunktet, og må aktivt handle for å innlemmes av. Tidlig ultralyd bør fortsette å være en opt-in-ordning. Det bør være opp til den gravide selv å ønske dette valget, og selv fatte det. Dette er ikke noe staten bør legge seg opp i. Dermed finnes det et liberalt nei til tidlig ultralyd.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3750 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
18 dager siden / 1252 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 904 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 860 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 662 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 547 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere