Verdidebatt

Endring av bioteknologilov og lærdom frå frå virus pandemi

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Endring av bioteknologi lov og lærdom frå virus pandemi

Under nedstenginga av landet i corona -pandemi krisa var det forbod mot å reise til eiga hytte  i ein annan kommune . Trass i at det kunne vere rimeleg og rasjonelt for  individ, ,familier, for smitta og ikkje smitta. Det vart ikkje akseptert ,fordi summen av alle rimelege enkelt løyve, kunne vere negativt for samfunnet og eit  godt/tryggare liv i felleskapet.

I vår hyper individualistiske tid hadde vi gjenoppdaga at summen av individuelle rettar og friheter,kunne bli negativt for felleskapet Det har vore eit synspunkt det ikkje har vore lett å få gehør for i samfunnsdebatt og etikk, Her såg vi at,rettighet ,eit gode den enkelte krev ,det kravet må staten  på vegne av oss alle, avveie  mot  solidaritet med andre, Statens politikk la vekt på felleskaps nytten herunder framtidige generasjonar.

Ein kunne håpt at vi som folk  hadde fått augo oppfor dette i vår politiske og etiske tenkning. ”Det heiter ikkje berre eg no lenger, det må også heite vi.”

Men lærdommen var fort gløymd av våre folkevalde i dette tilfellet frå AP,SV ,FRP,MDG

når dei no vil endre bioteknologi lova på prinsipielt viktige og djuptgripande område, med fleire nye individuelle rettigheter  Det er sikkert ikkje vanskeleg  å finne individ som har nytte   av tidleg ultralyd og  NIPT ikkje invasiv prenatal test av fosterets gener Men kva signal er det staten sender når dette gjeld alle?Får  vi det gode framtidssamfunn når staten vedtar at barnets rett til å vite kven som er genetisk mor og hennar familie er mindre viktig  enn frihet for vaksne. Det er  mange som ikkje veit det  det grunna  livetes mange tilfeldigheter Det er noko  anna  når staten på vegne av felleskapet fråtek deg retten

Ein rett kan vere -rimeleg  for enkelt individ,men summen av rettar i  ei allmenn lov ,kan vere negativ for det samfunnet vi ønsker

Jan Nordeide

Førde

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt