Verdidebatt

Hvem får plass i Norge i 2020?

26.mai skal stortinget samles for å ta et valg. Et valg som vil prege fremtiden. Hvem vi får se i fremtiden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi står midt i et politisk veiskille. En historisk verdikamp. Forslag om den kraftigste liberaliseringen av bioteknologiloven i vår tid, som vi vet konsekvensen av. Vi trenger ikke dra langt før vi ser at i de landene som innfører forslagene så fødes det nesten ikke barn med Downs syndrom. Dette er en realitet hver enkelt representant skal ta stilling til. Om vi skal ha et samfunn der det er plass til avvik.

Det er mange etiske dilemmaer i forslagene til endring i bioteknologiloven fra SV, Arbeiderpartiet og FRP, som vil føre til et fattigere samfunn. Et samfunn med mindre mangfold. Vi vet av erfaring at dette vil føre til færre barn med Downs syndrom får komme til verden. Vi vet at presset på å ta abort blir større når en får beskjed om at barnet ditt har et avvik. Er det virkelig et slikt samfunn vi ønsker oss?

Prestasjonssamfunn, et samfunn der vi strever mot høye mål. Mål vi setter oss for å bli mer anerkjent, ikke nødvendigvis fordi en ønsker det. Psykisk helse, tanken om at en ikke er god nok for den en er. Tanker tusenvis av unge sliter med hver eneste dag. Vi lærer barn at du er god nok for akkurat den du er. Det finnes bare en av deg. Et unikt menneske med en unik verdi. Hvor forskjellene er med på å skape et mangfold. Et mangfold som er viktig å løfte frem i en tid der en mer enn noen gang strever etter noen idealer. Idealer mange aldri vil oppnå og som heller ikke vil gjøre deg mer lykkelig. Det er aldri før blitt brukt mer ressurser på å lære hverandre at du er god nok. Ingen kan erstatte deg.

Men så var det barn med Downs syndrom. Barn født med et trisomi. Det fører til at de blir litt annerledes. De vil få et annet utseende, andre egenskaper, andre utfordringer, annet behov for hjelp. Akkurat som alle oss andre. Et menneske som trenger å bli elsket, verdsatt og løftet frem. Som dessverre står i fare for å bli sortert bort. Downs syndrom blir i dag diskriminert gjennom abortloven. Har fosteret et trisomi er dette alene grunnlag for å kunne aborteres inntil uke 18. 6 uker senere enn normalen. Nå vil enkelte partier på Stortinget at staten skal finansiere aktiv søk etter avvik.

Ingen er perfekte. Vi har alle våre styrker og svakheter. Egenskaper som definerer hvem vi er og sammen gjør oss bedre. Dersom forslagene til endring i bioteknologiloven går gjennom beveger vi oss et nytt skritt i retning av et sorteringssamfunn. Og er det egenskaper som skal definere et menneskets verdi og hvem som er god nok? Vel, da er det bare et tidsspørsmål før jeg heller ikke er god nok. Så spørsmålet er: hvem får plass i Norge i 2020?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt