Petter Mohn

15

Høysangen og Jone Salomonsen

Jone Salomonsen starter med begynnelsen, men jeg begynner Jesu lignelse i Matteus ev. 25, 1-13 om hans gjenkomst og går bakover til den skjulte betydningen av Høysangen.

Publisert: 18. mai 2020

I Vårt Land for 12. mai har Jone Salomonsen et forslag om å lese og tolke Høysangen i GT.  Hun begynner med skapelsen og går fremover. For å få et perspektiv og struktur på det, synes jeg det er bedre å begynne med hva Jesus sier i Matteus ev. 25 og gå bakover. Der forteller han om jomfruene som skal vente på brudgommen til han kommer tilbake. Hvem er beredt ? Det er tydelig at Jesus ser på seg selv som brudgommen som skal komme igjen til festen. Nå står påsken for døren og han sier at han skal komme igjen. Da er han med en gang inne på den jødiske ekteskapsinngåelsen som begynner med en ekteskapskontrakt, så forlater mannen sin hustru, for så å komme tilbake for å holde bryllupsfesten sammen med henne og alle gjestene. Men han kommer uventet.

Imidlertid ser det ikke ut som Jone Salomonsen kjenner til dette når hun skriver om Brudgommen (Jahve / Kristus) og Bruden (Israel / Kirken) at det "ender opp med en ny elsker i form av en annen mann». Det er den samme som kommer igjen.

Høysangen ble til i en vanskelig tid for jødene med fremmede herskere. Hvordan skulle de holde fast på løftet om en konge av Davids ætt ?

I Orienten kunne man skrive dikt med dobbelt betydning for å skjule den dypere meningen. Åpenbart dreier det seg om Sions og Jerusalems døtre som ønsker seg en ny Herre. Ellers i GT står de i sammenheng med profetene og løftene om Messias. Hver gang det ble inngått et jødisk ekteskap, kunne de bekjenne troen på at det skulle komme en konge av Davids ætt uten at de fremmede herskerne forsto det. Jesus ville heller ikke si offentlig at han var Messias.

Når det gjelder utdrivelsen av Paradis, så gjør Jahve klart at det er for at Adam og Eva ikke skal kunne spise av Livets tre og leve evig med ondskapen. Med døden avslutter de - og vi - livet, og på den nye jord skal vi atter få adgang til livets tre. Men giftemål er det slutt på.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2736 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
27 dager siden / 1884 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
2 dager siden / 1200 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 996 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
29 dager siden / 686 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
13 dager siden / 617 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere