Greta Aune Jotun

186

Helbreder Jesus Kristus sykdommer i vår tid?

Publisert: 18. mai 2020

For en del år siden kom jeg i prat med et Jehovas vitne mens vi begge ventet på buss. Under samtalen kom vi også inn på temaet helbredelse. Hun sa at helbredelser opphørte med Bibelens apostler. Slik var hun lært. Jeg måtte protestere. For der sto jeg, et levende bevis for at Kristus helbreder også i vår tid! - noe som også går klart frem av Kristi egen og apostlenes forkynnelse. Gud JHVH angrer ikke sine nådegaver om de ikke misbrukes.

Hva jeg ble helbredet for? I mine unge dager slo en sykdom ned i meg som lyn fra klar himmel. Bare den som har opplevd det samme, vet hvor funksjonshemmet man blir av en slik sykdom. Den første legen jeg oppsøkte antydet at symptomene kunne tyde på hjertesvikt. Hjertesvikt? - jeg fikk sjokk, skal jeg også dø av dette? tenkte jeg. Endelig, etter en tid og et besøk hos en annen lege, fikk jeg i det minste navn på denne for meg ukjente og mystiske sykdommen: Angst. Panikkangst. En ukjent diagnose den gangen, i alle fall for meg. Med resept på noen milde beroligende piller, gikk jeg ut med kanskje nytt mot, men ikke meget. For det første var jeg blitt livredd for angsten, for at panikkanfallene skulle komme tilbake. Da kjentes det som hele meg visnet. Dessuten kunne jeg knapt gå utendørs alene, jeg svimlet bare jeg skulle gå over en gate; kunne ikke ta trikk eller buss, bare taxi; kunne ikke være alene i huset, bare frykten for muligheten kunne slå "panikk-bryteren" på.

Etter noen uker kunne jeg begynne på jobb igjen, og fungerte godt der (og i alle år med angsten). Jeg hadde ikke sosial angst, dess flere mennesker, dess tryggere følte jeg det var. Ingen andre enn min mor - og senere ektemann - fikk vite hvordan jeg hadde det. Jeg måtte ha følge til nødvendige gjøremål, og sa som oftest nei til invitasjoner fra venner og til aktiviteter hvor jeg ikke kunne ha med "sikkerhetsnettet". Jeg hadde vært meget aktiv før angsten, men om noen undret seg over forandringen, spurte ingen hvorfor.

Slik gikk flere år. Etter hvert ble jeg med i en bibel- og bønnegruppe. Jeg hadde lært meg å godta angsten, delvis, og takle den, men var veldig hemmet. En kveld på et gruppemøte spurte jeg om noen ville be for meg, jeg nevnte ikke sykdommens navn, det var litt "flaut", for jeg kjente ikke til andre som hadde det slik. To av kvinnene i gruppa la da hendene på meg og ba en enkel bønn om helbredelse. Intet show. Ingen høye rop og store fakter. Bare en rolig bønn av to som trodde på Jesus Kristus.

Jeg glemte hele bønnen. To dager senere skulle jeg bli med min mor på handel for å hjelpe henne å bære. Jeg så med gru frem til de tjue minuttene vi måtte gå hver vei. Ville jeg få et panikkanfall underveis? Midtveis til butikken kjente jeg en forunderlig god varme strømme gjennom kroppen, en varme jeg aldri hadde kjent maken til. Hva skjer, tenkte jeg?

Ja, hva skjedde? Jo, angstfulle skjelvende meg ble helbredet! Noe jeg knapt trodde ville skje - skjedde meg! I det øyeblikket kraften fra den levende Kristus strømmet gjennom kroppen, fikk jeg livet før angsten tilbake. Uten penger og uten betaling. Fra da kunne jeg dra overalt, reise overalt, og alene, uten andre mennesker som "sikkerhetsnett". Bare den som har levd - eller lever - med angst/panikkangst, vet forskjellen fra et liv med og uten.

Ja, jeg var helbredet.Men med skam må jeg erkjenne at tvilen kunne komme. Hva om angsten vendte tilbake? For sikkerhets skyld hadde jeg en tid pilleglasset med beroligende i vesken, men etter hvert ble dette kastet - og jeg har aldri tatt en beroligende pille siden. Jeg var helbredet! Jeg forble frisk!

Jeg har også opplevd flere helbredelser - og også fått erkjenne sannheten i Jakobs brev 5:13 ff - fått lindring og styrke etter smertefulle ryggbrudd - over natten. De som tror at Jesus Kristus ikke helbreder i vår tid, bør lese misjonsbefalingene i Matteus- og Markus-evangeliet - og brevene i Bibelen, også de nevnte versene. Jeg er et levende bevis for at Kristus og hans utvalgte forkynte Sannheten. Men det er ikke noen automatikk her. Jeg har også fysiske sykdommer jeg ikke har mottatt helbredelse fra. Kristne er ikke fritatt for prøvelser. Nei, de skal være en del av tålmodighetsprøvene vi må igjennom for å lære - og modnes - som kristne. Derfor er den såkalte herlighetsforkynnelsen om at kristne ikke skal være syke, så feil.

Og det som er langt større enn å bli fri sykdommer, er å bli tilgitt synd og løst fra syndige bindinger og lysten til synd. Det kan bare Han gjøre som døde på et kors, sto opp igjen, lever i dag - og sa: "Meg er gitt all makt i himmelen og på jorden - ". Da jeg som 13-14-åring sa ja til å følge Ham, gjorde jeg det riktigste og viktigste valget i livet. Jesus Kristus lovte ikke sine etterfølgere "gull og grønne skoger", men prøvelser og forfølgelse. Han nevnte også at vi måtte ta opp vårt eget "kors" om vi skulle følge Ham. (Matt. 10:37-38). Mitt "kors" har til tider vært noe tungt å bære (noe nevnt ovenfor), men jeg har ikke angret ett eneste sekund på avgjørelsen om å følge Kristus. Å eie den fred og glede som bare Han kan gi, er mer verdt enn alle slags "gleder" verden har å tilby.

Jeg vil gjerne legge til: Mange mennesker, både barn og voksne, sliter med en eller annen form for angst. Noen tør ikke fortelle det til andre, heller ikke til en lege. De sliter alene og har det forferdelig. Mange ser ingen utvei, og tror at livet alltid vil bli slik. Noen har tatt eget liv. Og noen tenker å gjøre det. Til alle angstfulle og fortvilte vil jeg si: Ikke gi opp! Snakk med noen du har tillit til, i familien, på skolen, en lege, og gjerne en kristen. Be om hjelp og støtte.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3688 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
17 dager siden / 1248 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 900 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 855 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 651 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 543 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere