Sayna Etminan

1

Jeg jubler jeg, Egebakken!

”... vi nærmer oss også med stormskritt til et sorteringssamfunn”. Dette var de påfallende sterke ordene Therese Egebakken valgte å bruke i sitt innlegg i forbindelse med de politiske endringene i bioteknologiloven (Vårt Land, 9.mai 2020). Dette oppfattes veldig modig av ei jente som forholder seg til de bibelske skrift som verken støtter eller respekterer homofil ekteskapelighet eller relasjon. Å selektivere mennesker på slik måte er den største bidragsyteren til det sorteringssamfunnet hun så fint taler mot. La oss starte der?

Publisert: 11. mai 2020

Det er svært beklagelig å måtte lese at Egebakken ikke er like begeistret for de flotte endringene som nå venter oss, men argumentasjonen hennes er enda mer beklagelig. Hun skriver blant annet også at tillatelsen av eggdonasjon vil føre til biologisk forvirring, noe hun underbygger som et sterk poeng i forhold til barns trivsel og velvære. Men har hun da hørt om adopsjon? Slik form for familiedannelse kan også by på utfordringer. Men vi kjenner vel alle en som er adoptert og som har det like bra som oss selv?

Noe hun også glemmer i sin kjappe konklusjon, er hvordan enslige foreldre som nå på rimelig vis får sjansen til å få barn, ikke ønsker mer enn akkurat dette barnet. Å beskrive eggdonasjon som påfallende vanskelig for barn, er derfor ikke forsvarlig i henhold til den kjærligheten barnet vil få. Det er rett og slett forkastelig ovenfor de kjærlige enslige som så sårt vil ha eget barn, men som dessverre ikke har fått muligheten før nå. La oss heller feire enn å sende dem forbannelser?

Egebakken nevnte også Nip-testen som en fremtidig grusomhet, da den bidrar til "selektivering og sortering av mennesker". Dette er en simpel og primitiv tanke, som utelukker konsekvenser, alvorlighet og fornuft. Denne testen er nemlig avgjørende for foreldre eller enkeltpersoner som ikke har ressurser eller energi til å ivareta et barn med Down syndrom. Dessverre er ikke alle kapable til å påta seg et slikt ansvar – det dummeste vi kan gjøre er å kreve av dem at de skal det!


Dette handler nemlig ikke om det i magen, det handler om moren eller faren som sammen ikke har den store ressursen til å gi det barnet et godt nok liv. Det handler med andre ord om alle. Mennesker er ikke fødemaskiner – vi kan ikke bare få barn for å få barn. Vi skal få barn når vi er kapable til å gi det og oss selv et godt liv. Det er hva denne nipe-testen handler om. Høres viktig ut, spør du meg?


Fra en fremtidig sosialantropolog til en engasjert jente, familie omfatter ikke lenger bare biologiske relasjoner. Det handler om mye mer enn det. Kjærlighet, trygghet og empati. Dette er vel også verdier kristendommen står sterkt? Så la oss heller feire for disse enslige som nå har fått muligheten til å få egne barn! La oss skåle for de som har nå sjansen til å velge for seg selv og kanskje sitt barn. La oss bare vinke inn de endringene som burde ha blitt gjort for lengst – fordi dette handler ikke bare om barnet, det handler om familien.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2736 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
27 dager siden / 1884 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
2 dager siden / 1200 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 996 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
29 dager siden / 686 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
13 dager siden / 617 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere