Verdidebatt

De teologiske fallgruvene i pinsebevegelsen - ingen spør om

Hvor finner pinsevennene pastorkulturen i Bibelen? - eller lovsangstilbedelsen? Hvordan teologisk forklare såkalte kunnskapsord, eller profetier og total nedsmelting i ånden – hvor mennesker ligger strødd, og som i svime på gulvene? Jeg vil ta for meg her 4 villfarelser, som jeg mener preger norsk pinsekarismatikk i dag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Pastorkulturen. Denne skikken har gradvis blitt utviklet gjennom påvirkning fra trosbevegelsen og den 3. bølge pinsekarismatikk fra 1960 tallet - og frem til i dag. Nå for tiden drives mange titalls menigheter i Norge av unge pastorer, innsatt på livstid – altså såkalt «salvet og utvalgt». Disse unge pastorene - med team, drives nesten som en enmannsbedrift, og styres gjerne uten noen form for valg, demokrati, hyrder og eldsteråd. Hierarkiet er teologisk uomtvistelig, og motstand mot systemet er fånyttes.

Vekkelseteologien. Denne ideen, for det er i realiteten bare en ide, - ikke noe de har hentet i bibelen, – tanken om store endetidsvekkelser, også i Norge, preger pinsemenigheter og ny-apostoliske menigheter. Lederne ser for seg at 30-40% av Norges befolkning skal bli kristne. En fantasi-spør du meg. Ingen spør hvor dette står om i bibelen? I bibelen så antydes det motsatte fenomen i endetiden, nemlig frafall, en fryktelig syndig trengselstid, falske profeter, forvirring og villfarelser fra sunn tro. Personlig tror jeg denne læren er utviklet, ubevisst kanskje, for å skape entusiasme og engasjement, og slik blir store ressurser og penger tilført menighetene og pastor-systemet. Troen på fremgang, seier og positive rapporter blir det viktige – ikke hva bibelen sier. Idag i Norge ser vi hurtig avkristning - færre og færre kristne.

Syndefrihetslæren. Denne læren går ut på at kristne, når de blir født på ny, ikke lenger lever  i noe form for syndenederlag, men de «helliges» og lever i seier og fremgang, hver eneste dag. Gud dyrker frem et nytt menneske, etter modell fra romerbrevet 8, alltid nyttig og seirende for Gud. https://www.youtube.com/watch?v=cvpnzYUjzL0&t=129s 

En effektiv sjelevinner og trofast kirkegjenger som aldri svikter. En superkristen supermann og kvinne, som lykkes i jobb, skole, sosialt og i menigheten.

"Mirakler og tegn skal velle frem i den siste tid". Til tross for at ingen av oss noen gang har sett amputerte føtter vokse ut igjen, blinde plutselig bli seende, døve hører, folk som spretter ut av rullestoler- så mener pinsekarismatiske teologer at dette fenomenet skal øke og tilta i endetiden. Bare vi ber og innvier oss nok, blir det sagt, så vil det nok skje. Problemet med denne læren er at den skiller ikke på Jesu enestående gjerninger, -gjort i hans Guddomskraft, - og på oss skrøpelige og forgjengelige mennesker. Den differensierer heller ikke på Peter, Paulus, Silas og Guds helt utvalgte redskaper på den tiden, og på Ola, Petter, Nina og Guri fra Norge i 2020. Ingen jeg kjenner går på vannet, drikker dødelig gift – eller tar slanger i hendene i Norge i dag. Ønsker du mer om dette tema – gå på min youtube.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt