Torgeir Tønnesen

55

De teologiske fallgruvene i pinsebevegelsen - ingen spør om

Hvor finner pinsevennene pastorkulturen i Bibelen? - eller lovsangstilbedelsen? Hvordan teologisk forklare såkalte kunnskapsord, eller profetier og total nedsmelting i ånden – hvor mennesker ligger strødd, og som i svime på gulvene? Jeg vil ta for meg her 4 villfarelser, som jeg mener preger norsk pinsekarismatikk i dag.

Publisert: 8. mai 2020

Pastorkulturen. Denne skikken har gradvis blitt utviklet gjennom påvirkning fra trosbevegelsen og den 3. bølge pinsekarismatikk fra 1960 tallet - og frem til i dag. Nå for tiden drives mange titalls menigheter i Norge av unge pastorer, innsatt på livstid – altså såkalt «salvet og utvalgt». Disse unge pastorene - med team, drives nesten som en enmannsbedrift, og styres gjerne uten noen form for valg, demokrati, hyrder og eldsteråd. Hierarkiet er teologisk uomtvistelig, og motstand mot systemet er fånyttes.

Vekkelseteologien. Denne ideen, for det er i realiteten bare en ide, - ikke noe de har hentet i bibelen, – tanken om store endetidsvekkelser, også i Norge, preger pinsemenigheter og ny-apostoliske menigheter. Lederne ser for seg at 30-40% av Norges befolkning skal bli kristne. En fantasi-spør du meg. Ingen spør hvor dette står om i bibelen? I bibelen så antydes det motsatte fenomen i endetiden, nemlig frafall, en fryktelig syndig trengselstid, falske profeter, forvirring og villfarelser fra sunn tro. Personlig tror jeg denne læren er utviklet, ubevisst kanskje, for å skape entusiasme og engasjement, og slik blir store ressurser og penger tilført menighetene og pastor-systemet. Troen på fremgang, seier og positive rapporter blir det viktige – ikke hva bibelen sier. Idag i Norge ser vi hurtig avkristning - færre og færre kristne.

Syndefrihetslæren. Denne læren går ut på at kristne, når de blir født på ny, ikke lenger lever  i noe form for syndenederlag, men de «helliges» og lever i seier og fremgang, hver eneste dag. Gud dyrker frem et nytt menneske, etter modell fra romerbrevet 8, alltid nyttig og seirende for Gud. https://www.youtube.com/watch?v=cvpnzYUjzL0&t=129s 

En effektiv sjelevinner og trofast kirkegjenger som aldri svikter. En superkristen supermann og kvinne, som lykkes i jobb, skole, sosialt og i menigheten.

"Mirakler og tegn skal velle frem i den siste tid". Til tross for at ingen av oss noen gang har sett amputerte føtter vokse ut igjen, blinde plutselig bli seende, døve hører, folk som spretter ut av rullestoler- så mener pinsekarismatiske teologer at dette fenomenet skal øke og tilta i endetiden. Bare vi ber og innvier oss nok, blir det sagt, så vil det nok skje. Problemet med denne læren er at den skiller ikke på Jesu enestående gjerninger, -gjort i hans Guddomskraft, - og på oss skrøpelige og forgjengelige mennesker. Den differensierer heller ikke på Peter, Paulus, Silas og Guds helt utvalgte redskaper på den tiden, og på Ola, Petter, Nina og Guri fra Norge i 2020. Ingen jeg kjenner går på vannet, drikker dødelig gift – eller tar slanger i hendene i Norge i dag. Ønsker du mer om dette tema – gå på min youtube.

7 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 2925 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
7 dager siden / 1196 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1171 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
13 dager siden / 861 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
5 dager siden / 745 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
5 dager siden / 578 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
17 dager siden / 550 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
2 måneder siden / 492 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere