Verdidebatt

Kirkene har klart det!

Da kirkene nylig kom sammen til webinar, delte vi historier om hvordan vi har klart å holde oss levende i den nye krevende tiden. Historiene, fra de minste til de største menighetene, viser at kirkene på kort tid har klart å være kirke i ny tid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sammen med Tro og Medier arrangerte Norges Kristne Råd webinaret «Kirke i en digital tid», like etter påske. For hva vil det si å være kirke i dag? «Kirke i dag» har nå fått nok en dimensjon: Hva vil det si å være kirke i krisetid? Representanter fra rundt hundre menigheter møttes til webinar for å snakke om hvordan vi nettopp kan være kirke i en «ny tid». Vi ser nå så raske endringer at vi må lære underveis – vi må slippe litt taket og la veien bli til mens man går. Vi kan se denne tiden som en øvelse – noe vi også vil ta med oss videre etter at pandemien har lettet og vi igjen kan møtes ansikt til ansikt i kirkerommet. Under webinaret lot jeg meg imponere over å høre hva de ulike kirkene hadde foretatt seg for å ivareta medlemmene sine.

Det er med stor takknemlighet til Gud jeg har fått observere hvordan kirkene har kastet seg rundt og tatt utfordringene pandemien har gitt oss på strak arm – enten de har møttes i mindre grupper eller større arrangement - alt på nett. I denne tiden hvor vi har sittet hver for oss har kirkene likevel klart å være et lyspunkt – et samlingssted! Kirken har i kriser alltid vært et rom mange søker seg til for trygghet, trøst og fellesskap. Denne gangen har kirkerommene måtte stenge fysisk, men kirkene har likevel klart å holde åpent. Kirken har i høyeste grad vært tilstede blant mennesker; i stuene sine, på hytta, på bussen, på kjøkkenet osv. Direktesendte gudstjenester, konserter og aktiviteter har levd i beste velgående – til og med babysang har kirkene klart å få i stand over nett. Hvem skulle trodd det for tjue år siden?

Kirkene har igjen vist at de står sterkt når krisen rammer.

De har benyttet seg av alle mulighetene de har for hånden – også de som ikke er på internett har de ivaretatt ved å ringe rundt til medlemmer og møttes ute i frisk luft med god avstand.

Her kom det fram gode perspektiver fra ulike små og store menigheter fra hele landet. Noen menigheter har sørget for altanbesøk, mange har ringt rundt for å høre hvordan det går. Andre menigheter har møttes digitalt, men i mindre grupper. Felles for menighetene er at de opplever en enorm oppslutning om tiltakene sine, fra sendinger fra gudstjenestene sine til mindre samlinger i smågrupper. 

Ikke alle menigheter har like gode ressurser til å gjøre så mye digitalt. Flere steder har vi derfor sett samarbeid mellom menigheter – at de har spilt på hverandres styrker. Mange menigheter har gått sammen om å sende gudstjenester.

Statsministeren oppfordret alle da krisa brøt ut om at selv om vi ikke kan ta på hverandre – så skal vi ta vare på hverandre. Det har kirkene i stor grad klart.

Kirken har på kort tid bevist at vi klarer å være kirke i ny tid – i digital tid – i krisetid. Men vi ser nå fram til å kunne møtes fysisk igjen – og da har vi med oss den gode lærdommen fra denne rare tiden.

Innlegget stod på trykk i Dagen 6.5.2020

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt