Verdidebatt

Livsmot fra Afrika

Verden ser ut til å gå av hengslene. Vi kan ikke reise. Vi glemmer hva det personlige møtet gir oss. Men en funksjonshemmet paraolympier og journalist gir oss likevel i disse dager inspirasjon. Reiseserien «Africa», nettopp vist på NRK (tilgjengelig på nrk.no), dekker ikke over at det er kaos, krig og krise. Men samtidig viser serien oss at personlig mot og integritet alltid er med på å gjøre verden til et bedre sted. Håpet er vårt sterkeste våpen. Og Afrika er et spennende og livgivende kontinent. (Skrevet sammen med Morten Eriksen, Atlas-alliansen).

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fire kvelder den siste måneden har serien «Africa» vært å se på skjermen, og den ligger nå som et tilbud på NRKs hjemmesider. Ade Adepitan fra London begynner sin reise på Kapp Verde øyene i vest, og ender opp i Zimbabwe etter å ha besøkt 11 land på sin ferd. Ade er født i Nigeria, men emigrerte med sine foreldre til England da han som 15 måneder gammel fikk polio og ble rullestolbruker. Polio er i dag så godt som utryddet, bortsett fra i noen land med dårlig vaksinasjonsdekning, som i Pakistan og i Afghanistan.

Sterke somaliske kvinner

Et av de sterkeste møtene i serien er da Ade besøker Somalia. Han beveger seg rundt i rullestolen sin med skuddsikker vest, og besøker et lokalt sykehus. Han treffer en eldre jordmor, som har dratt tilbake fra London til Mogadishu. Hun ville hjelpe til i gjenoppbyggingen av det sønderskutte landet. Vi har også liknende eksempler fra Norge på tøffe somaliske kvinner som er uvurderlige ressurspersoner.

Som seer blir vi revet med av det fantastiske, rike og kreative Afrika. En rød tråd gjennom hele serien er kontinentets menneskelige ressurser. Afrika har blitt og forblir plyndret for sine naturressurser. «Vi stjeler i alle fall ikke, vi handler» sier en kinesisk gründer som Ade intervjuer underveis. Men også Kinas ambisjoner settes under lupen.

En deltagende programleder

Vi blir med Ade opp i hangglidere for å se på vakre landskap på Kapp Verde, vi dykker med Ade utenfor kysten av Mosambik og vi er med på nattklubb i Kinshasa. Ade triller rundt i rullestolen og lar seg ikke stoppe av hverken hullete veier, manglende ramper eller stengte dører. Vi treffer artister som lar seg kjøpe av politikere og som derved sikrer valgseire, vi er innom ungdom som drømmer om en profftilværelse i Premier League, men som ender opp lurt for penger og illusjoner i Moskva, og vi treffer unge politikere i Uganda som vil ha slutt på president Musevenis korrupte styre. «Vi er fremtiden, sats på oss!», er beskjeden.

Det personlige vitnesbyrd

Afrika vokser og vil innen 2100 mer enn triple sin befolkning, fra dagens 1,3 milliarder til 4,3 ifølge FN. Industrialisering, arbeidsplasser og økt nasjonal kontroll må til. Unge gründere etablerer nå hightech bedrifter, kulturtilbud og store skofabrikker. Ade viser oss et Afrika som går fremover, som er på vei. Vi vet nå også at covid-19 ikke rammer en ung befolkning på samme måte som Europas eldre.

Vi blir med i kampen for å bevare kontinentets unike dyreliv, ikke minst mot Kinas og Vietnams hunger etter neshorn, som de tror er medisin. Dette er myter vi alle må bekjempe.

Mest imponerende i denne serien er personligheten Ade selv. Han har deltatt i to paraolympiske leker (2000 og 2004) og vunnet medaljer i rullestolbaskett. Men det sterkeste er når han tar oss med på unike møter med funksjonshemmede i ulike afrikanske byer. Det er en blanding av folk som klarer seg mot alle odds, og dyp frustrasjon over fordommer og et liv som ikke lar seg realisere.

Ade og hans afrikanske odysse får oss til å se at vi alle er mennesker, at livet er verdt å leve og at magi oppstår når vi møtes. Og det er håp i Afrika.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt