Verdidebatt

Det er tid for en bokdag i foreninger og menigheter

Korona-krisen har ført til sterk nedgang i boksalget. Forlagene merker det, slik Vårt Land opplyser. Nå vil det sikkert ta seg opp igjen når forholdene blir mer normale, men nedgangen har vært vanskelig å bære. Men kan det komme noe godt ut det? Det er lov å spørre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er fortsatt er stor gruppe mennesker som heller leser  en bok i papirutgave enn på nettet. Derfor tror jeg slett ikke at papirutgavenes tid er over. Men i en tid der  portoutgiftene utgjør en svært stor utgift, en hundrelapp for å sende en vanlig bok, er ganske mye, så bør man tenke nytt – eller like riktig – gammeldags.

Da de kristelige forlagene ble etablert på slutten av 1800-tallet, var det såkalte kolportører som stod for en stor del av salget. Flere av dem var vel fast ansatt som selgere, og reiste fra sted til sted, mange på sykkel med bøker på bagasjebrettet.  Om ikke hele året, så delvis.

Fortsatt er det flere forkynnere som har med seg bøker som de selger når de holder møter. Det kan være  fast ansatte forkynnere eller pensjonerte forkynnere og misjonærer.  Noen føler kombinasjonen går greit, andre synes det er noe vanskelig å kombinere forkynnelse og salg. Men jeg sier: Boksalg er jo også forkynnelse.

Utfordre pensjonister

Jeg tror forlagene bør tenke gjennom om de ikke bør utfordre, kalle, pensjonister og andre til å selge bøker. Finne gode ordninger. Portoen er som nevnt høy, men mange møtes i ulike sammenhenger og kan få motta bøker da. Så er det viktig at selgeren ikke er for pågående. Ingen bør dra hjem fra møtet og angre på at man kjøpte ei bok. Vel, anger kan bli snudd til glede. Viktig er det også at selgeren har lest de bøkene man vil selge, i alle fall noen av dem.

Dessuten  synes jeg foreninger og menigheter bør ha minst én samling i halvåret hvor det er bokpresentasjon og salg av bøker.

Utdelt i 95 000 eksemplarer

Det må også sies at menigheter og foreninger har gjort mye og fortsatt gjøre mye for å spre det kristne budskapet gjennom litteratur. Prokla-Media  forlag utga på 80-tallet en bok jeg hadde redigert med vitnesbyrd fra personer som i voksen alder var blitt kristen, «Livet er mer» var tittelen.  Den var nokså klart et godt alternativ til mye  «tung» litteratur. Forlaget valgte å selge den til kostpris, noen få kroner. Flere steder i landet delte de den ut til alle husstandene. Jeg fikk også høre at ei kone i Vestfold kjøpte 500 for utdeling. Alt i alt ble boken trykt i 95 000 eksemplarer. Det kom noen gode tilbakemeldinger om at boken betydde avgjørende mye i folks liv. Så må det og nevnes at da bok nr. 3 i denne serien kom, det var en bok med vitnesbyrd fra kjente kristne artister, «Ja vi tror», valgte menigheter og foreninger i Trøgstad å dele ut denne boken til alle husstander. Og det må understrekes, de hadde gjort det samme med bok nr. 1. Kanskje andre gjorde det samme.  Det forteller at mange har syn for å spre det kristne budskapet i bokform.

Dette forteller også at forlagene vil samarbeide om pristilbud.

Bok eller blomster?

Hva er bokens verste konkurrent? TV vil nok mange si.  Men også en blomsterbukett er en konkurrent. Jeg har mange ganger forundret meg over når noen som skal gi en taler eller andre, f.eks. jubilanter, en gave, så blir det blomster. Blomster er hyggelig å få, men kanskje enda bedre ville det være å få en bok.

Så er det nok en og annen som spør om jeg har noe greie på dette med boksalg? Til det mener jeg at jeg kan si ja. Har siden 70-tallet da jeg var ansatt i de kristelige skolelagene, solgt bøker, både andres og egne, til sammen flere tusen. Det har nok vært ett og annet møte jeg nesten ikke solgte noen på, men de fleste gangene der jeg fikk presentere ei bok eller flere med kristent innhold, solgte jeg fra fem til ti, noen ganger enda mer.

Så fortsatt er det mulig å selge bøker. Om ikke alle som blir solgt blir lest, så er jeg overbevist om at de fleste blir.

Det er tid for å tenke både gammel og nytt om boksalg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt