Verdidebatt

Informasjon om kjønn lagt ut på Frimodig kirke sin hjemmeside.

En gjennomgang av fakta lagt ut i et opprop på Frimodig kirkes hjemmeside.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Frimodig kirke har lagt ut et opprop signert av 24 personer med ulik bakgrunn. Oppropet heter: «En alvorlig trussel mot våre barn og unge», med dato november 2019. Oppropet handler om underskrivernes bekymring for økningen av unge som søker hjelp til kjønnskorrigerende behandling. De kommer med en rekke påstander i selve oppropet, men gir ingen referanser. I stedet henvises til en organisasjon som kalles GENID (genderchallenge.no). Jeg har sett nærmere på det de har lagt frem der. Jeg har sett på informasjon lagt ut under overskriften: Referenser; behandling av barn och ungdom. Det er viktig å diskutere hvordan man skal behandle unge og barn med kjønnsdysfori. Denne siden av saken er uproblematisk. Men GENID sin presentasjon, viser at denne debatten fort kan få en slagside. Det er grunn til å frykte at den samme negative måten som spørsmålet om homofilt samliv har blitt diskutert på i kirken, nå overføres til debatten om kjønn.

I det signerte oppropet så henvises det til en debatt som var i Sverige i fjor, etter et dokumentarprogram som gikk i Svensk fjernsyn. Derfor har jeg sammenliknet oppropet med en gjennomgang av diskusjonen i Sverige gjort av Matilda Wurm. Med utgangspunkt i programmet fra Svensk fjernsyn, ble det skrevet en debattartikkel i Svenska Dagbladet 13. mars 2019, som utløste en debatt om behandling av trans personer i det Svenske helsevesenet. PTP- psykolog og universitetslektor ved Örebro universitet Matilda Wurm har gått igjennom påstandene som har kommet frem i debatten som fulgte. Hennes artikkel er fra 27. august 2019 og heter: «Förståelse av kön måste baseras på fakta» (Psykologtidningen, kopi lagt ut på bloggen til Niclas Öjebrandt). Hun nevner at flere påstander som ble framsatt i en debattartikkel i Svenska Dagbladet den 13 mars 2019, har senere blitt tilbakevist.

I oppropet hevdes det at det som før var en liten gruppe med alvorlig kjønnsdysfori har økt til det mangedobbelte i en rekke vestlige land. Fakta som GENID har lagt ut, består av forskningsartikler som er presentert under ulike overskrifter. Økning av kjønnsdysfori presenteres på følgende måte:

Explosiv ökning av könsdysfori. ROGD; Social smitta

«(Originakartikel där föräldrars rapportering av fenomenet ROGD beskrivs. Fenomenet har felaktigt ifråfgasatts genom att kalla det en Medicinsk Diagnos)(Litman,L. 2018).

Fenomenet som kalles ROGD – Rapid-Onset Gender Dysphoria, er et omstridt begrep som ikke er en diagnose. Artikkelen til Litman har blitt sterkt kritisert, og en rettet versjon har senere blitt publisert (2019). Wurm skriver at ett av punktene som ble kritisert ved den originale artikkelen, er at tre av fire nettsider som anvendes til å rekruttere foreldre, er uttalt transnegative. Dette har man unnlat å ta med i GENID sin presentasjon. Wundt skriver om økningen av unge som søker hjelp for kjønnsdysfori, at det er uklart om dette gjelder en faktisk økning i kjønnsdysfori eller om det kan forklares med andre forhold.

En annen påstand de kommer med i oppropet, er at selvmordsfaren og de psykiske problemene ikke minsker med behandlingen. Hos GENID har man under overskriften: "Suicidrisk, psykiatrisk problematik, minskar inte efter könsinkongruens bekräftande operation och hormonbehandling", plassert en artikkel av Dhejne fra 2011. Men dette er en undersøkelse som ofte blir misbrukt. Kathy Baldock nevner at Dhejne ved flere anledninger har bedt folk om å stoppe å misbruke hennes forskning som støtte for urimelige påstander (bokanmeldelse av Baldock skrevet 5.juni 2019).  Wurm diskuterer Dhejne sin artikkel med utgangspunkt i minoritetsstress.

Wurm skriver at det er enighet om at det finnes overlapping mellom kjønnsdysfori og autisme diagnoser.

Men GENID presenterer dette på følgende måte: «Autistiska symptom vanliga vid könsdysfori, många ångrare». Under denne overskriften plasseres noen artikler om autisme og noen artikler om anger. Men det er ingen sammenheng mellom disse forskningsartiklene.

GENID nevner også en norsk rapport fra 2015 som ble laget i forbindelse med at kastreringskravet skulle fjernes ved skifte av juridisk kjønn («Rett til rett kjønn», 2015, (Rapport fra Norske Helsedirektoratet).

GENID har plassert denne rapporten i et avsnitt med overskriften: «Ingen evidens att hormonbehandling och "könskorrigering"ger förbättrad hälsa eller livskvalitet». Kommentaren som følger artikkelen er: «(sid 3, avsnit 1.4 par 3 "Det foreligger lite evidensbasert kunnskap når det gjelder effekt av helsehjelp til personer som har plager og ubehag ved kjønnsdysfori")». Men resten av dette avsnittet lyder: «Det foreligger heller ikke norske veiledere eller faglige retningslinjer for hvilken helsehjelp som bør tilbys målgruppene. Relevante kunnskapsbaserte faglige retningslinjer og veiledere fra utlandet er blitt gjennomgått av ekspertgruppa og drøftet opp mot norske forhold». Denne rapporten, er etter mitt syn et godt sted å begynne å lese, hvis en vil sette seg inn i problemene.

I desember 2019, legger Krf politiker Truls Olufsen-Mehus ut et debatt innlegg på verdidebatt.no, hvor han kritiserer et forslag fra Arbeiderpartiet. Der skriver han: «Det er store mørketall på folk som angrer på inngrepene, og det er bevist at inngrep ikke har en positiv effekt på livssituasjonen deres». Men hvor han har dette i fraskriver han ikke noe om. Den måten som GENID fremstiller fakta på, kan gi opphav til en slik tanke. Men det skyldes selve fremstillingsformen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt