Verdidebatt

Noen ord om sjakkspill

Roald Øye beretter om sjakkspillere med en annen agenda enn sjakk: At Netanyahu ser ut til å være villig til å ofre 70% av «Vestbredden» for å ha USA i ryggen i en eventuell konflikt med PLO og verdens-samfunnet, er i dette lys et godt "sjakktrekk". - Netanyahu får kritikk fra nære allierte på høyresiden i israelsk politikk for sitt «svik». Det er en pris han må betale. Alle israelere vet: Palestinerne kommer aldri til å godta en jødisk stat på okkupert palestinsk område, verken etter 4 eller 400 år.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man må gjerne sammenligne sjakkspill med gambling, en vet liksom ikke hvem som vinner før spillet er ferdigspilt, eller gjør man? Det kan jo også ende opp med «Remis» som det heter på spillets fagspråk?

Men gevinsten er den som ligger i potten, og vet man om hva gevinsten dreier seg om, ville man kanskje latt være å spille?
I potten ligger der en beskjed om at det som bedrives egentlig er nyttes løst, slik at ingen vil til slutt kunne bo der, det er bare å lese ordene fra profetene, så finner en vel ut det? 
Fra Sef.2.: Samle dere! Kom sammen, du skamløse folk*, før det som er fastsatt, trer i kraft og dagen fyker bort som agner, før Herrens brennende vrede kommer over dere, før Herrens vredesdag kommer over dere! 
(* Esek.16.2 og v30)

Gaza skal ligge forlatt og Asjkalon bli til en ødemark. Asjdod skal drives bort ved høylys dag og Ekron rykkes opp. Ve dere kretere som bor ved kysten! Dette er Herrens ord mot dere: «Kanaan, du filisternes land,  jeg legger deg øde så ingen kan bo der. (forts.) 

Slik vil landet ende med om en løfter øynene opp fra sjakkbrettet, men de som alltid har bodd i dette landet vil fortsette med det; Forts.: De som er igjen av Judas hus, skal ha kysten som beiteland. Om kvelden skal de legge seg til hvile i husene i Asjkalon. For Herren deres Gud skal se til dem, han skal vende deres skjebne.

Antakelig er det nå «rikets barn» (ætt) får trøst og sitt rike for alltid? Åp.21.4: Han skal tørke bort hver tåre fra deres øyne, og døden skal ikke være mer, heller ikke sorg eller skrik eller smerte. For det som en gang var, er borte.
Forhåpentligvis er sjakkspillerne også forduftet? Hvem vet? Men inntil videre må de gjerne fortsette å spille spillet sitt - til så lenge til det blir tatt fra dem?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt