Verdidebatt

KrFs, Civitas og NRKs alkoholprofiler

Hvorfor settes voksnes behov så ofte foran barns?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

KrFs parlamentariske leder formidlet i Dagsnytt 18 at han var kritisk til hjemlevering av øl fra matbutikker. Begrunnelsen var at det rammet sårbare barn.

En rådgiver i Civita tar til motmæle i innlegget ”Familien er det viktigste vi har”. Han mener de fleste barn har det godt hjemme, og er imot at politikere skal bestemme hvorvidt familier skal få bestille hjemkjøring av øl og alkohol.

Hvem er det rådgiveren i Civita her tar parti med? Familien, foreldrene eller barna? Svaret er de voksne, på samme vis som NRK. Dagsrevyen har jevnlig hatt reportasjer om skjenkebevilgningen av alkohol på utesteder; fra før den ble stoppet til den nå ser ut til å gjenåpnes igjen i mai.

NRK Ytring publiserte allerede for én måned siden innlegget "Nei, vi bør ikke stenge polet!", der psykolog Fanny Duckert beskrev det som både moralisme og en inngripen i befolkningens privatliv å stenge vinmonopolet.

Som psykolog vet Duckert godt at voksnes alkoholkonsum kan få alvorlige konsekvenser for barn som er isolert hjemme alene med foreldrene. Allikevel velger hun å fokusere på de voksnes behov. Behovet deres for blant annet ”å slappe av og takle urolige barn og stressede samlivspartnere”. Hun mener også at alkohol kan benyttes ”som en form for egenmedisinering” for enslige som er alene.

Innlegget er en ren hyllest til alkoholen. Og stiller ingen spørsmål. Verken til det høye alkoholkonsumet i befolkningen, eller at voksne har lov til å drikke alkohol i nærvær av barn.

Som tidligere ansatt i barnevernet er psykologens innlegg både uforståelig og trist å lese.

Honnør til Vårt land

Vårt land har de siste ukene hatt mange viktige artikler om barna som lever i utrygge hjem. Barn som etter at barnehager og skoler ble stengt, ikke lenger har hatt noe sted å søke trygghet.

Avisen videreformidlet tidlig bekymringen til lederen i Redd Barna, og har videre fulgt opp med intervjuer og uttalelser fra barnevernet og organisasjoner som har søkelys på sårbare barn, samt barne- og familieministeren.

NRK har formidlet litt om de utsatte barna på nettsiden sin, men svært lite i Dagsrevyen. Hva er årsaken til det?

Manglende dekning i NRK

Folk flest tror at barn som bor i utrygge hjem fanges opp av barnehage eller skole. De gjør dessverre ikke det. Fagrapporter om barn som opplever vold og seksuelle overgrep, formidler at mørketallene er store.

Barnevernet har i tillegg de siste ukene opplyst, at antall bekymringsmeldinger har blitt betydelig redusert i tiden barnehager og skoler har vært stengt.

Jeg har savnet reportasjer i Dagsrevyen om disse barna; savnet påminnelser til befolkningen om å være ekstra årvåkne i denne tiden, og en oppfordring til å melde fra ved mistanke om omsorgssvikt eller mishandling av barn.

Samt informasjon om at vi alle har en plikt til å melde fra og hvordan det kan gjøres (for å sende en bekymringsmelding, se barnevernet.no).

Reportasjene har uteblitt, til fordel for føljetonger om ølservering og uteliv, og arbeidsløsheten i bransjen. Et redaksjonelt valg som er vanskelig å forstå.

Hva er årsaken til at Dagsrevyen prioriterer reportasjer om skjenkebevilgning av alkohol på utesteder foran barn som utsettes for alvorlig mishandling?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt