Carl Christian G Andersen

47

Pandemier og corona-krisen. Hva kommer etterpå?

Aftenposten skriver på onsdag at det er merkelig hvor uforberedt verdens myndigheter har vært på kommende pandemier.Det er jeg dessverre helt enig i.Hva vil skje på klima-og-miljø fronten når denne pandemien en gang vil gå over?

Publisert: 8. apr 2020

Aftenposten skriver på onsdag at det er merkelig hvor uforberedt verdens myndigheter har vært på kommende pandemier.

Det er jeg dessverre helt enig i.

Det har nemlig overhodet ikke manglet på varsler fra vitenskapen over mange år.

Kampen mellom verdens nasjoner, som vi nå er vitne til, for å få tak i nødvendig helseutstyr, er stygg og helt moralsk forkastelig. 

Den gjelder for alle de rike i-land, mens de fattige nasjonene, flyktningene og u-land, som alltid, kommer tapende ut av kampen for tilværelsen.

Men,- hva kan vi håpe på vil skje når verden en gang vil få kontroll over coronaepidemien?

Miljø- og klimakrisen har vært tydelig analysert og varslet i mer enn 50 år, uten at noe fundamentalt nytt har skjedd på den fronten.

Tvert i mot har «industri-og post-kapitalismen»  uavlatelig skuffet innpå med stadig økt forbruk av fossil energi, og utnytting av våre begrensede naturressurser. 

En kaskade av unyttige varer og tjenester, uten mening, flommer over oss for å «glemme» hva som er i ferd med å gå tapt for alltid - menneskets fremtidige livsmuligheter på jorden.

I  mens ser vi hvordan alle statistiske piler på forbruk, CO2 og artsmangfold enten eskalerer oppover med ufattelig hastighet, eller det motsatte, pilene stuper rett nedover mot 0.

Jeg ser på Corona-epidemien som et lite forvarsel, - en liten bølge på havoverflaten - av det som venter oss selv og de neste generasjoner, 

hvis vi ikke nå øyeblikkelig viser den samme vilje, til en full innsats for klima og miljø, både økonomisk, politisk og etisk-moralsk, som vi nå ser gjøres verden over, med bekjempelsen av coronaviruset.

Jeg håper det vil kunne skje nå, denne gangen, men av lang erfaring,  er stygt redd for at alt vil falle tilbake i «same procedure as last year”.

Det vil i tilfelle bety at homo sapiens har mistet all fornuft i kampen for å overleve.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere