Dagfinn Torp

5

Livet kontraster og verdier

Mandag ettermiddag klokken 18:02 sendte helsedirektoratet ut meldingen om at det er viktig å holde minst to meter avstand. og ikke være i grupper på mer enn fem personer. Meldingen som ble sendt er en påminnelse over den ganske så unormal og uvirkelig situasjon landet vårt opplever . Meldingen ble avsluttet med god påske fra Helsedirektoratet. Meldingen gir oss en påminnelse på at livet og hverdagen våres befinner seg i ett ganske så unormalt modus. Normalt skulle flere av de som eier hytte allerede vært innlosjert i fjellheimen, eller kanskje vært innlosjert på hotellet i sydlige breddegrader. For andre igjen består en hjemme påske i daglige doser av dagstur og god mat. Med andre ord feiret påsken slik vi alltid har vært vant til å feire den. I stedet for det vante, lever vi nå midt i en situasjon der vi alle må bidra på spesielt vis for å skape best mulig hygge i en unormal hverdags situasjon.

Publisert: 8. apr 2020

KONTRASTER

I sterk kontrast til livet slik vi opplever det for tiden, finner vi de livskraftige og livsglade ordene til den Danske forfatteren og musikeren Benny Andersen (1929-2018). For mange kjente ord som forøvrig er å finne i hans vakre vise "Svantes lykkeligste dag".

"Livet er ikke det verste man har og om litt er kaffen klar" I anledning BA sin bortgang i august 2018, skrev NTB blant annet følgende i Aftenposten, sitat:

Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge og en gjenganger i nær sagt alle radiokanaler. 

Det er en sommervise mange bare må høre. Lukten av nytrukket kaffe og det mentale bildet av Nina som kommer ut av bade, «nøgen, med fuktig hud», sitter spikret i mange nordmenns hjerner", sitat slutt. 

Artikkelforfatteren har i likhet med Vårt Land og verdidebatten sine lesere, mange gode minner fra minnerike morgenstunder både fra  ferie og i det daglige virke, der nettopp kaffekoppen har spilt/spiller en vesentlig rolle. Disse edle dråper setter på alle vis en slags agenda for samtalens innhold.

Som vanlig før milleniumåret startet, var det julehøytid. Artikkelforfatteren med sitt tidligere så lange gråe skjegg var utleid som nissefar til diverse hjem på julekvelden. Dessverre måtte skjegget tas for noen uker siden, dette grunnet en operasjon. Julekvelden  som nissefar ble enestående på alle vis. For ordens skyld, skjegget er på vei ut igjen. 


Ved nyttår var det tid for å feire at vi gikk over, og med det inn i ett nytt år. Denne gangen ett nytt milleniumsår, ja ett nytt millenniumstiår. Midt i vår festivitas ante vi lite om at dette milleniumstiåret ville bli ganske så annerledes. Inntil da levde vi omgitt av alt det som for den enkelte av oss er meningsfylt. Alt det som til syvende og sist betyr alt for oss!


LIVSKRAFT OG DE NÆRE TING

"Livet er ikke det værste man har". Dess mer forfatteren lyttet til essensen i denne strofen, dess mer høres lyden av det vakre, det harmoniske, det nære og kjære, ja alt det som løfter vårt indre opp på ett slikt nivå som igjen gjør at vi oppdager livets skjønnhet på en enda dypere og mer inderlig måte.  Alt det som er med å former oss og alle rundt oss. Tryggheten, kjærligheten, spontaniteten. Vennskap, forsoning og tillit. Visst kunne lista vært lenger. For livet er til syvende sist, det mest dyrebare, og verdifulle vi har!


Nå er det i løpet av livet nærmest uunngåelig og ikke oppleve en krise i en eller annen form, derfor er det ekstra viktig å minne hverandre på, at den positive livskraften alltid er større en selve livskrisen, uansett omfang. 

Men det er i den sammenheng også viktig å legge til at. Livskraften bærer gjennom, men det er ofte i etterkant av hendelsen man oppdager at livskraften var der. Her kan vi faktisk hente inspirasjon fra naturen selv


Dersom man ett øyeblikk fokuserer på ulike villblomster, vil man finne ett interessant fenomen, nemlig at hverken asfalt eller singel er til hinder for deres vekstpotensiale. 

De ville blomster har en slik livs og skapervilje i seg, at selv en asfalt eller grusvei,  er til hinder for deres livsutfoldelse. Bare så det er sagt, så føler artikkelforfatteren stor medynk med de mange som opplever at deres  utearealer nærmest blir overtatt av eksempelvis løvetann. Har selv hatt lignende erfaringer. 

Her og nå er fokuset rette mot løvetannen og andre sommerblomsters  livsforvandlende kraft. Uansett hva de møter av utfordringer fra naturen eller oss menneskers, så ser det ut som de går seirende ut av det hele. 

På mirakuløst vis makter villblomster å vokse seg gjennom hard  asfalt, noe de virkelig fortjener applaus for. Om vi ser nærmere på vårt eget reaksjonsmønster når vi møter det krevende, er det som vi fylles av en usynlig livskraft som gir oss det lille ekstra når det virkelig gjelder. 

Dette er livs og drivkraft som bor inni oss, og som kommer til overflaten, spesielt når vi trenger det som mest! 


DE NÆRE TING

I disse covid 19 tider kan vi mennesker på mange måter sammenligne oss med de mange sommerblomster som kjemper seg gjennom asfaltlag. Vi må alle kjempe på ulikt vis, noen mere en andre. For å vinne over ett virus har myndighetene sett seg nødt til å sette i verk strenge tiltak for å bekjempe smittespredning. 

Myndighetenes mål er at vi på sikt skal få tilbake vår nære og kjære hverdagen slik vi kjenner den. Det nære og kjære betyr nemlig noe helt spesielt for oss. 

Tiltakene vi nå i lengre tid har levd tett omsluttet av, har alle krevd mye, både av oss, og av fellesskaper i sin helhet. Den gode klemmen, det gode håndtrykket, besøk. De mange besøk rundt om etc. Alt må stå på vent. Foruten de mange tiltak som berammer det private, har vårt samfunn på mange områder nedstengt. Med andre en unormal situasjon.


GRADEVIS MOT MÅLET

I dag tirsdag holdt regjeringen pressekonferanse. Foruten ett fulltallig pressekorps, var vi dusinvis som fulgte spent med via tv og nett. Mens regjeringen åpnet opp på noen punkt, ble stengningen på andre områder opprettholdt. 

Selv om regjeringen nå har bestemt seg for å løsne opp på noen områder, legger samtidig statsminister Erna Solberg stor vekt på at kampen mot Covid 19 viruset overhodet ikke er over. Fortsatt er det viktig med både god hygiene, samt holde avstand. Dersom ikke disse og andre råd opprettholdes, vil man på nytt komme i en situasjon der man på nytt må stenge ned. 


Så la oss virkelig som landets borgere uavhengig av partipolitisk tilhørighet fortsatt lytte til de ord som våre myndigheter med statsminister Erna Solberg i spissen nå fortsatt ber oss innrette vår hverdag etter.  


Signphotolife © Dagfinn Torp 

Forfatter Fotograf Coaching 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2742 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
28 dager siden / 1884 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
2 dager siden / 1210 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 996 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
30 dager siden / 686 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
13 dager siden / 617 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere