J.K. Baltzersen

debattbokredaktør
28

NRK gjemmer kritikk

Rikskringkastingen har etablert NRK Ytring, som er parallellen til avisenes debattspalter og har vært i drift i noen år. Men kritikk mot NRK, det kan man ikke ha noe av der.

Publisert: 4. apr 2020

Man skulle tro at NRK Ytring kanskje var et sted spesielt egnet til replikker til det som kommer fra NRK selv.

Men neida! Hvor ofte ser man ikke noe som ikke direkte berører NRK, få plass i NRK Ytring? Det er utrolig hvor mye de faktisk får plass til. Men en replikk til NRKs journalister og kommentatorer, nei, se det, det har de ikke plass til.

Slik som denne:

___________________________________________________________

Koronakrise gjør oss til Zimbabwe, hurra?!?

Torsdag morgen 19. mars våknet vi til et betydelig fall i kronekursen.

Samme dag skrev NRKs økonomikommentator en kommentar der hun sa at det er «mye bra med svak krone». I løpet av samme dag var hun flere ganger på luften for å legge ut om hvor bra det er for eksportindustrien med lav kronekurs, støttet av hennes kollega økonomijournalist Fredrik Kampevoll.

Riktignok var det mer av negative momenter i tillegg denne dagen enn det ellers pleier å være. Men at lav kronekurs er bra for eksportindustrien, måtte bare ut, flere ganger til og med.

Burde ikke økonomijournalister og -kommentatorer vite veldig godt at også eksportbedrifter og deres ansatte og eiere – både under koronakrisen og ellers – får betalt med en mindre verdt krone? Ja, de kan få flere kroner i inntekt, men kronene er altså mindre verdt. De skal vel ikke sitte og ruge på dem i en pengebinge inn i evigheten? De skal vel omsider bruke dem til et kjøp av et eller annet? Det gjelder i normalsituasjoner, og det gjelder under denne krisen.

Det er utrolig hvor mange ganger Becker har fått lov til å komme på luften med «lav kronekurs er bra fordi eksport», dvs. neomerkantilistisk tenkning, uimotsagt. Nå under krisen – med unormalt store fall – virker det ekstra absurd.

Hvis det virkelig er slik, som Becker ofte gir inntrykk av, at kroner representerer en fast verdi, da kan vi vel gjøre som Zimbabwe og trykke opp penger over en virkelig lav sko? Så kan vi alle bli milliardærer – minst! Det vil jo være bra for eksportindustrien og dermed eksportnasjonen Norge!?!

___________________________________________________________

Teksten ovenfor ble sendt inn til NRK Ytring. Den ble refusert med tilleggsbemerkningen at den er blitt videresendt til Becker. Offentlig debatt om NRKs kommentatorer skal man tydeligvis ikke ha.

I den grad NRKs egne journalister og kommentatorer er feilbarlige, så må de ihvertfall ikke kritiseres i NRKs egne debattspalter, Der har skal jo NRK ha plass til så mye annet fjas, ihvertfall stoff som like gjerne kunne hørt hjemme i en eller annen nettavis' debattspalter.

Har du lagt merke til hvordan NRKs kommentatorer så ofte får være den endelige stemmen som gir den tilsynelatende absolutte objektive og nøytrale analysen?

Almenkringkasteren med sine ufeilbarlige kommentatorer...


Les også Lav kronekurs, hurra!

J.K. Baltzersen er forfatter, samfunnsdebattant og redaktør av antologien/debattboken Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
11 dager siden / 2976 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
8 dager siden / 1633 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1466 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
9 dager siden / 1344 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
14 dager siden / 1077 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
19 dager siden / 652 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere