Dagfinn Torp

6

Livet er så verdifullt, derfor er det så viktig å ta vare på hverandre når livet røyner på.

Tidlig en søndagsmorgen for noen år tilbake ble jeg oppringt med beskjed om at min kjære onkel var gått bort. Dager tidligere hadde jeg vært på besøk. I likhet med tidligere besøk, ble jeg også under det besøket servert gode smørbrød med utsøkt kaffe. I det jeg tok farvel, husker jeg faktisk at jeg tenkte. Kanskje er dette siste gangen vi møtes? Mon tro om ikke tanken var en liten påminnelse? Det tok lang tid før livets regnbue på nytt begynte å skinne. Etterhvert begynte livet å stabilisere seg. Det sårbare finner vi side om side med de vakreste edelstener som vi er omgitt av.

Publisert: 4. apr 2020


KAFFEKOPP EN LØRDAGS MORGEN 

I skrivende stund er det blitt lørdags formiddag. Frokosten er spist, og kaffekoppen står rundt tretti cm fra meg. Artikkelforfatteren har alltid elsket kaffe. 

Det er noe forunderlig med kaffe, denne passer i allt av livets øyeblikk. Det være seg minnesamvær, bryllup, eller bare under fire øyne. Hva er så grunnen til de edle kaffedråpers popularitet? Jo, den har evne til å skape ro, ja viktigst av alt, bygge bro. 

På samme måte som vi mannfolk når vi må løsne litt på slipset, slik er det med kaffe. De edle kaffedråper løsner litt. Kaffen skaper munterhet å glede. I vårt daglige virke er kaffen en viktig brikke. Når vi skal utrette noe på ett eller annet sted, er kaffekannen med beskjed om at man er hjertelig velkommen til å ta seg en kopp, ofte en fast gjest på ett lite bord. 

Ikke siden fredstid har Norge vært i en slik unntakstilstand som nå.

Byer og bygder er ikke til å kjenne igjen. Skianlegg og høyfjellshotell er folketomme, noe som igjen betyr at eiere av disse taper millioner. 

Det skjer ikke bare noe rundt oss, men i aller høyeste grad inni oss i denne tiden. Med ett er vi blitt så uendelige sårbare. Vi skjønner det liksom ikke. Det man altså er vitne til, er at ett virus har den ufattelige kraft i seg at den slår ut hele verden, ja lammer oss. 

Som følge at dette får vi daglig kjenne på hvor uendelig sårbare vi er, og hvor sårbart livet kan være. Alt det vi nærmest tar som en selvfølge er ikke lenger en selvfølge. Flere gir utrykk for det vi er vitne til, er ganske så uvirkelig. 

På spørsmål fra NRK sin reporter om hva vedkommende merket var blitt annerledes svarte vedkommende, man kommer tettere på sine egne. 

For så å legge til. Kontakten var der tidligere og, men kontakten blir på forunderligvis  annerledes nå. På videre spørsmål fra reporteren om hva, når livet igjen normaliseres, var svaret ikke overraskende. Man ønsket selvsagt at den tette kontakten fortsatte. 


LIVSGLEDE. 

Enhver av oss har garantert møtt på/samtalt med mennesker som har hatt en aura av livsglede rundt seg, og med det også inni seg. De har en slik Gud-gitt gave til på spesielt vis å spre lys, glede og kjærlighet. 

I Lundemo på NRK1 fredag 3, april møtte vi slike hverdagsengler som artikkelforfatteren velger å kalle dem. Først ute var Ronny Brede Aase og Niklas Baarli. Førstnevnte er kjent fra P3 morgen, som han ledet sammen med Silje Nordnes. Nordnes som forøvrig er i gang med nytt radioprogram, var samme kveld gjest i Nytt påNytt samme kveld, 

Ronny og Niklas fortalte om en guttetur til Asia som kunne gått riktig galt. På en av deres feriedager bestemte de seg for å leie en speed båt.

En bølge slår mot båten, Niklas får brudd i ryggen. Heldigvis endte det godt, 

Så møtte vi folkekjære Anita Skorgan og datteren Sara som mintes folkekjære Jan Theigen som gikk bort for en tid siden. 

 Fra gutteturen fremhevet  Niklas humøret til Ronny. Til og med helsepersonellet påpekte dette.  Vi er her ved kjernen av noe beundringsverdig. Når livet blir i overkant krevende er humor ett viktig middel for å tilføre livsmotet det nødvendige drivstoff. Ved hjelp av humor får man hjelp til å distansere seg. Ikke for ingen ting man i krevende yrker må bruke humor får å holde avstand. 

Å høre Anita og Sara fortelle om en tidligere ektefelle som pta bruddet ble en god venn, og en datter som fortalte om sin gode og omsorgsfulle pappa gjorde inntrykk. Når de fremførte låten «Adjø» var det umulig å hold tårene tilbake, 

Artikkelforfatteren har selv  bavgrunn fra bl.annet begravelsesbyrå og portør på sykehus. I arbeidet som begravelseskonsulent kommer man på spesielt og naturligvis tett på det mest sårbare ved livet, døden. Døden tar fra oss det mest kjæreste vi har. Når bibelen kaller døden for den siste fiende 1.kor 15:26, gir man døden det navnet den fortjener, siste fiende! 

Like raskt som vi blir minnet på dette, like raskt blir vi minnet på det gode, det kraftfulle som  til syvende og sist seirer. Om kjærlighete som er sterkere en døden. I krevde yrker blir man opplært i å bruke av og på knapper.

 I tillegg oppdager man etterhvert hvor mye humor også betyr. Humor blir som den viktigste medisinen som avlaster, og som bringer ekstra glede. 

I arbeidet som portør var det ikke mindre viktig med humor, ikke bare kolleger mellom, men også i møte med pasienter oppsto dusinvis situasjoner som var sterkt preget av humor og livsglede. 

Det kan være man fikk en indre følelse av at man skulle si noe for å løse litt opp. Eller det var pasienten som tok initiativet til en samtale. 

Som portør ved Stavanger Universitetssykehus har jeg utrolig mange godminner fra pasienter artikkelforfatteren nøtte på. Enkelte møter som  aldri blir glemt. 

Med tanke på min egen yrkesbakgrunn vil artikkelforfatteren spesielt fremheve de mange helsearbeidere, og de mange beggravelseskonsulenter som gjør en fantastisk og beubdringsverdig jobb, i inn som utland. 


SAMHOLD

Norge rundt er blant artikklelforfatterens populære program. Norge rundt sin redaksjon tar oss med (som programmet tilsier) med på på rundreise i vår kjære nasjon. Vi møter mennesker i alle aldre, som alle er opptatt av alt fra idrett, til matlaging, og dusinvis av and4e fritidsinteresser. De er ett program som skaper samhold og livsglede. 

Når livets og hverdagens pauseknapp på mange områder er trykt ned, slik den nå er, må vi plutselig finne nye måter å møtes på. Med ettsamtslet vi med være nære og kjære på en ny og helt annerledes måte. 

Norges idédugnad som vi nå er vitne til på de mange felt, viser at vi som nasjon virkelig stiller opp for hverandre når det virkelig gjelder. Som mange har nevnt nevnt, og som artikkelforfatteren er enig i analysen av, vil vi forhåoentligvis etter at dette krisa er over, videreføre den nærhet og omsorg vi nå har får hverandre. 

Artikkelforfatteren vil ogsp på spesielt vis takke vår kongefamilie, vårt helsedirektoratet, og vårt storting og regjering mer statsminister Erna Solberg i front. Det var virkelig rørende å høre kongeparets påskehilsen til det norske folk. 

Så vil artikkelforfatteren spesielt nevne vår statsminister, som sammen med regjering og storting gjør en fantastisk jobb, i en svært krevende situasjon. 

Livet er så uendelig verdifullt, derfor er det så viktig at vi er til for hverandre, spesielt når livet blir i overkant krevende, 


God helg fra 

SignPhotoLife - Dagfinn Torp 

Forfatter Fotograf Coaching. Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere