Jan Olav Ryfetten

Strategisk leder i Bidra AS
1

La oss avlive myten om et kaldere samfunn.

Midt i all elendighet og dårlige nyheter om frykt, sjukdom og død er det viktig at håp og optimisme ikke blir mangelvare.

Publisert: 4. apr 2020

Vet dere hva? Folk bryr seg!

I jobben min med folkefinansiering opplever vi en voldsom trafikkvekst med tilhørende giverglede der mange gir ganske mye. Den norske dugnadsånden lever i beste velgående. Folk bryr seg om hverandre og kjærligheten til eget lokalsamfunn er sterk, mye sterkere enn vi først antok. Den gamle og trygge norske samvirkemodellen har gjenoppstått i digitalt format der aktørene har byttet ut hammer og sag med digitale superkrefter.

Lokale grasrot-krisepakker til lokale aktører

Trenden hos oss akkurat nå er at digitale sosiale medier bygger og trygger fysiske sosiale møteplasser. (Sic)

Tusenvis av givere har deltatt i forskjellige digitale dugnader og givergleden er trolig uendelig, hvis man bare treffer hjertet og folks behov. Det er ekstremt mye kortreist godhet i landet vårt, jeg håper det varer og at folk fortsetter å ta vare på hverandre. Det kan dessverre ofte bli langt mellom naboer, også i tettbygd strøk, men slike avstander bygges ned nå.

Endring i givermønsteret

Vi ser en betydelig dreining fra innsamling til organisasjoner i retning av støtte til møteplasser og institusjoner i eget lokalsamfunn. Det er vår tids samfunnshus folk nå slår ring rundt. Vi vet ikke om dette er nye givere eller om det spiser givere fra andre segmenter, men i krisetider endrer adferden vår seg til å bli mer trygghetssøkende og lokalpatriotisk. Nært blir veldig kjært. Og det er ikke rart: De fleste er redde og urolige nå. Redde for sjukdom, død, jobb, økonomi, ungene. Da slår folk ring om hverandre og felles møteplasser.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
11 dager siden / 2976 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
8 dager siden / 1633 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1466 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
9 dager siden / 1344 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
14 dager siden / 1077 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
19 dager siden / 652 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere