Mats Reinholdtsen

4

Kreasjonisme eller Evolusjon?

Forteller bibelen oss at jorden ble laget på seks bokstavelige dager eller tok det tusenvis av år?

Publisert: 2. apr 2020

La ut et utkast tidligere ved et uhell. Her er et mer ferdigskrevet innlegg;


Jeg er som du sikkert allerede har forstått en bibeltro kristenfundamentalist og hvis det står i bibelen så er det for meg av høyere autoritet enn noen annen bok. Jeg har imidlertid lest at det er mulig å tro på bibelen og på evolusjon samtidig. Jeg klarer ikke helt å se hvordan det er mulig uten å legge godviljen til i fortolkningen.


I følge bibelen ble jorden skapt på seks dager og Gud hvilte den syvende. Likt vårt samfunn blir skapt i vår tid også. Jeg har derimot hørt teorier som forteller at det fikk tusen år mellom hver dag i bibelen. Kanskje også hundretusen år eller en million år. Det legges gjerne til et vers om at en dag for Gud er som tusen år.


Slik det står skrevet i bibelen kom både jorda og planter før sola og stjernene. Det er selvfølgelig et stort problem med tanke på fotosyntesen og at planter kan ikke leve uten sollys. Videre tenker jeg hvis liv har utviklet seg i millioner av år før mennesket kom på banen ville det bety at døden kom før synden. Det blir er et teologisk problem.

Evolusjon flyver samtidig i ansiktet på erosjon og entropi; Observasjonen av at ting går fra orden til kaos, står i motsetning til evolusjonens påstand om at ting går fra kaos mot orden.  Alt du trenger å gjøre er ingenting og alt vil sakte  men sikkert forvitre, kollapse, råtne og ruste. Ikke utvikle seg eller forbedres. Det er nettopp derfor vi bruker så mye energi på vedlikehold. De sier så at fra ett stort smell og en masse kaos har vi i etterkant fått alt den orden som vi kan observere og måle. Ved hjelp fysikk kan se at verden følger bestemte lover og ingenting er tilfeldig. All virke har en årsak. Å si at denne sofistikerte ordenen ble til ved ett stort bang, blir som å si at en Audi ble til ved en eksplosjon på Audi-fabrikken.

De sier kroppen kan utvikle og at dette står ikke mot entropien fordi kroppen er ikke et lukket system. Her er jeg uenig. Greit at vi tilfører mat og der av får energi, men hvis ikke kroppen hadde hatt mekanismer til å ta opp denne energien ville det være destruktivt å tilføre energi. Slik som solens energi ødelegger alt det den tilfører energi, bortsett fra fotosyntesen, som har en mekanisme som kan ta opp energien i fra sola og bruke den. Amerikanerne tilførte masse energi til Hirosjima en gang. Det ble lite utvikling av den energitilførselen. 


Likevel sies det at «enkle organismer» dukket opp (jeg ikke kalle noe som helst livsform for enkel) av en kosmisk suppe og utviklet seg fra A til Å. Selv om det ikke forklarer hvordan symbiotiske forhold kan eksistere, som at planter trenger nitrogen og vi trenger oxygen. Bier trenger blomster og blomster trenger bier osv. For ikke å nevne kroppen vår. Den er en enestående symbiose av deler hvor alle delene er avhengig av hverandre. Klart du kan leve uten visse ting som armer og ben. Du kan også leve med to hoder eller tre ben, men dette er ikke ny informasjon. DNA vet allerede hvordan den skal lage ben og hodet, slik at der finnes ingen tilfeller hvor det har dukket opp ny informasjon til kroppen.


Fra aper til mennesker og til alle mulige andre varianter av livsformer som i dag finnes både i havet, i lufta og på jorden har en celle utviklet seg over millioner av år. Dette blir som eventyret om prinsessen som kysset frosken slik at den ble en prins. Det er bare å legge til «millioner av år» så er det plutselig ikke et eventyr lenger. Her blir jeg sittende å gruble så jeg velger å rekke opp hånden for på nytt å stille noen kritiske spørsmål..


Hvis aper ble til mennesker; hvorfor finnes det ennå aper? Sluttet moderne aper å utvikle seg på et tidspunkt? For meg ser det ut til at aper, og for så vidt alle andre dyr, er ferdig utviklet. De jo ser hele ut.... Vi finner ikke ofte halvt utviklede mennesker eller dyr. Videre havner jeg i dilemmaer som hva utviklet de først av blodårer eller blodet eller hjertet? Hva utviklet seg først av munn og mage? Hvordan kan vi utviklet øyne før vi viste det var mulig å se? Flaks det var mat å spise. At den brune kua kan spise det grønne gresset og vi kan drikke den hvite melken og få proteiner til å gro det blonde håret. Fantastisk. Men vent, ikke bare utviklet det seg enn hannkjønn, men også hunnkjønn, på samme sted og de fikk barn. Det var da svært så flaks.


Når det gjelder en mutasjon er det som tidligere nevnt ikke ny informasjon, men mangel på informasjon og/eller ødelagt informasjon. Bakterier som blir resistente mot antibiotika, mangler de egenskaper som gjør at antibiotika fungerer. Eks. på en mutasjon kan være at du mangler armer. Det er kanskje positivt mangle armer hvis noen ønsker å sette håndjern på deg, men i de fleste tilfeller vil det å mangle armer mangelen være en svakhet som går på bekostning av andre egenskaper.

Hvis skapelsen var moden der i mot, ville vi enkelt kunne forklare symbiosen og erosjon. Entropi og ikke minst kunne svare på spørsmålet om hva kom først av høna eller egget? Adam og Eva var aldri barn. De var voksne og hagen var moden ved skapelsen. Svaret i følge bibelen er høna. Siden den gang verden ble skapt har den falt mot kaos. I tillegg har vi aldri observert at noe dyr produserer et annet dyr enn seg selv. Bonden har i tusenvis av år vært avhengig av at når han parrer suene, kommer der en ny sau. På samme måte har de vært avhengig av at når de planter korn er det også korn som vokser opp av jorda.

Faktumet at nostalgi eksisterer kan være et tegn på at ting faktisk var bedre før i tiden. Uansett for meg er å svaret «Gud» bedre enn svaret «Vet ikke». Jeg vil anbefale alle å lytte til kreasjonister sin tolkning av verden med et åpent sin som kontrast til denne evolusjonsteorien. På skolen lærte jeg aldri at det i det hele tarr fantes en fullstendig kreasjonsteori. Dette tok selvfølgelif livet av min gudstro i mange år før jeg etterhvert fant et seminar om kreasjon av en mann ved navn Kent Hovind på YouTube. Det er viktig å vite begge sider for å kunne drøfte og å gjøre seg gode konklusjoner.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2965 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1576 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
6 dager siden / 1110 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1061 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 642 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere