Daniel Hisdal

58

Åpne skolene igjen? Absolutt ikke!

Flere går ut i media og forlanger åpne skoler etter påske. Dette er særdeles lite gjennomtenkt.

Publisert: 1. apr 2020

Camilla Trud Nereid, oppvekst- og utdanningsdirektør i Trondheim, er en av de som nå sier at barnehager og skoler bør åpne igjen etter påske. Marius Sjømæling, generalsekretær i Barn av rusmisbrukere, er en annen. Selv om deres intensjoner nok er gode, er dette dessverre et uttrykk for å ikke helt ha tenkt gjennom situasjonen.

Begrunnelsen til begge de nevnte ligger i at en del barn ikke har det bra hjemme, og at situasjonen ikke blir bedre av at barn holdes hjemme. I seg selv er dette helt klart et godt argument, men det kolliderer med for mye annet til at man kan vedta skoleåpning nå.

For det første må man se på forskning. Man er absolutt ikke kommet til det stedet hvor man kan konkludere det ene eller det andre om smitte hos barn. Dette er en type forskning som må bygges over tid, ikke i løpet av en liten måned!

For det andre ser man i land som Sverige hvilket alternativ man heller velger om man vedtar skoleåpning. Flere medier skriver i dag at Sverige straks når taket for hvor stor kapasitet de har på sykehusene. Snart vil kanskje svenske leger måtte gjøre vanskelige prioriteringer a la de vi har sett i Italia, Spania og New York. Vil vi virkelig ha dette i Norge? Er det ikke dette spanske og italienske leger og sykepleiere har advart mot?

For det tredje så vil det arbeidet Norge har gjort de siste 3 ukene være totalt bortkastet om man nå skulle åpne skolene. La oss ta godt i og si at 50000 vil være smittet (ikke alle registrert) om halvannen uke. Da vil det altså fortsatt være 100 ganger flere som ikke har vært smittet. De som tror at man da har nådd en smittetopp, må vel kalles i overkant optimistiske. Man har hatt stort fokus på vasking av hender og avstand på 2 meter. Dette er de fleste nå svært opptatt av å overholde. Imidlertid finnes det en gruppe mennesker som ikke er så gode på dette (naturlig nok): barn. Tar man dem tilbake til skolen vil de klynge seg sammen, klemme hverandre, stå tett i grupper og snakke osv. Dette altså like etter at regjeringen har uttalt at barn fint kan leke sammen, men kun med én venn. 

Til slutt, argumentet fra Sjømæling og Nereid har med helse å gjøre, psykisk og fysisk. Det vil da være naturlig å avslutte med et argument i samme kategori. Ser jeg gjennom fingrene på det faktum at en del barn har det ille hjemme? Absolutt ikke. Imidlertid er det slik at en del av disse samme barna har et hjem hos besteforeldre som fungerer som et fristed. Hvis besteforeldrene dør pga viruset, hva da? Og hva med den 9 år gamle gutten eller 7 år gamle gutten som mister moren sin på 35 år fordi hun fikk en kritisk variant av Covid-19 pga astma? 

Nei, argumentene taler helt klart for at skolene fortsatt skal holdes stengt etter påske!

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere