Morten Andreassen

35

Reidar Holtet om vitenskap og ateisme

Publisert: 31. mar 2020

Dette blir litt kort, men ikke veldig brutalt ;)


"Ingen ærlige spørsmål er ugyldige, så jeg fastholder spørsmålet."

--

Ærlighet har ingenting med gyldighet å gjøre.

Du kan være riktig ærlig å likevel spørre om hvor høyt en bil kan flyve.


"Hvis en vitenskapsmann aner at det er flere løsninger på en sak, så forkaster han ikke ved starten av sin forskning halvparten av mulige svar, for så å gå videre med et amputert mulighetsrom. " 

--

En vitenskapsmann kan ikke og skal ikke inkludere NOE han ikke kan legge frem grunnlag for. Det utelater alle overnaturlige forklaringer om det er spøkelser eller gud er egentlig irrelevant. Legg også merke til at du nevnte vitenskapsmann. Det har med andre ord ingenting med ateisme (eller teisme) å gjøre. Det handler om å ha dekning for hva man driver med.

Om en vitenskapsmann ikke kan si noe fra eller til, da får han erkjenne at han ikke vet og jobbe videre. 

Med dette vil jeg konkludere at jeg fikk rett vedr. punkt B.

Når det gjelder punkt A er juryen (her er vel jeg alene ;)) enda ute. Det er flere litt merkelige utsagn om ateisme og jeg savner at Reidar Holtet legger frem en definisjon på hva han forbinder med ateisme. I hvilke spørsmål er ateisme relevant og i hvilke er det ikke relevant. 

Når det kommer til vitenskapelige spørsmål er ateisme definitivt ikke relevant nettopp av at overnaturlige forklaringer er ikke og kan ikke være en del av vitenskapen. Utsagnet ditt om ateismens ”krampaktige overbevisning” er også langt fra noe korrekt fremstilling. Det eneste krampaktige i å ikke akseptere påstanden om guds eksistens er å måtte presisere den gang på gang.


Eller er de følgende utsagnene heller imponerende:

"Ateisten svarer allikevel bastant at det er i hvert fall ikke Gud som har skapt! Hvordan vet han det? Han vet ikke det!"

Ateisten svarer bastant at det har du ikke noen beviser/dekning for. Du mangler bevis for 1. Gud finnes 2. Gud gjorde det.

Og ateisten har rett, DU eller noen andre har ikke bevis for dette.


"Han tror det, eventuelt håper det, for ellers ligger han tynt an både karriere-messig og senere."

Nå er det å være ateist forbundet med risiko for både å miste jobben og til og med livet (i de gale plassene) pga av religiøse, så what else is new ?

Du syns kanskje det høres dramatisk ut, men for mange er det en realitet.

Dessuten var utsagnet ditt over en dårlig skjult trussel.


"Selv er jeg fascinert av livets mysterium, og tror på Gud som skaper som den mest sannsynlige årsak til liv.  "

Jeg  er også fasinert over livets mysterium, men jeg velger å den veien bevisene leder. Jeg har ikke konkludert hvor denne veien slutter, og velger å glede meg for hvert skritt og hver oppdagelser jeg møter mens jeg går.

Jeg forstår egentlig ikke hvorfor dette er så provoserende.


"Abiogenese er troen på at en organisme kan oppstå av seg selv, en overtro som Louis Pasteur parkerte for 150 år siden."

Abiogenese er ikke en tro som f.eks religion. Det her hele ikke en tro slik vi tenker på begrepet i dagligtale. Abiogenese er en vitenskapelig studie om overgangen mellom kjemi og biologi. Det finnes hypoteser og det finnes fakta som støtter disse. Og det er utelukkende vitenskapen som kan vise til både fakta og hypoteser. Vitenskapen er også klar på at man er ikke kommet i mål enda. Religiøse derimot…

Louis Pasteur motbeviste ikke noe Abiogenese, her er ikke historiekunnskapene dine på plass. Det Pasteur gjorde har fint lite med abiogenese å gjøre. Jeg skal vente til at du har undersøkt hva, hvordan og hvorfor Pasteur gjorde det han gjorde. Hint: Begrepene er ikke engang de samme.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
11 dager siden / 2976 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
8 dager siden / 1633 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1466 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
9 dager siden / 1344 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
14 dager siden / 1077 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
19 dager siden / 652 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere