John Walter Eriksen

9

Studentenes rettigheter i arbeidslivet...

Kan studenter klare seg med studielån og stipend alene?Mange studenter har arbeid ved siden for å klare seg, uten at de har alle rettigheter i arbeidslivet.

Publisert: 27. mar 2020

 

Å studere er krevende i seg selv. Studenter er forskjellige som alle andre, ikke bare når det gjelder å tilegne seg kunnskap. Sosiale tilpasninger, økonomiske forutsetninger og ikke minst boforhold er i utgangspunktet høyst forskjellig.


Noen klarer seg med stipend og studielån. Noen må ha en jobb ved siden av. Andre må kanskje ha begge deler ved siden av barnetrygd og hjelp fra foreldre.


De studentene som også er arbeidstakere har som alle andre arbeidstakere rett på sykepenger når rettigheten til det  er oppnådd. De har også rett på dagpenger ved permittering, men kun i arbeidsgiverperioden. Hvorfor det ?


 I disse dager har arbeidstakerne som også studerer mistet 13 dager med dagpenger fordi staten overtok arbeidsgivers ansvar for dagpenger etter de to første av 15 dager. Hadde ikke staten overtatt dette ansvaret, ville samtlige fått sine 15 dager med dagpenger etter at staten stengte ned arbeidsplasser på grunn av korona-krisen. Nå fikk de kun for 2 dager.


Arbeidstaker som vil skjøte på utdannelsen og tar studier ved siden av arbeidet sitt, beholder sine rettigheter i arbeidslivet.

Mens en  student som også arbeider mister rettigheter i arbeidslivet fordi staten setter studenter under lånekassens vinger og bare den.

Etter mitt syn er studenten som arbeider fratatt sine rettigheter som arbeidstaker selv om de tjener over 0,75 % av 1G.... hvorfor det??


Det er gjennom tidene opparbeidet gode ordninger for arbeidstakere gjennom avtaler mellom partene i arbeidslivet og staten. Da skulle man vel tro at disse ordningene gjelder for alle arbeidstakere?


Studentenes ordninger er gjennom lånekassen med stipend og lån.

Siden dette ikke er tilstrekkelig for svært mange studenter, er arbeid ved siden av en vanlig tilleggsinntekt for å kunne studere, leve og bo.


Hva mener studentene selv om dette lille problemet som gjør så stor forskjell for noen av studentene?


Hva mener arbeidstaker og arbeidsgiverpartene om en slik skjevdeling av rettigheter?


Hva mener arbeidsretten om slike forhold?


Staten har sin mening og har skapt problemstillingen.
Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3588 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
14 dager siden / 1235 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
20 dager siden / 889 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
12 dager siden / 830 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 713 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
12 dager siden / 635 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
24 dager siden / 568 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere