John Walter Eriksen

9

Studentenes rettigheter i arbeidslivet...

Kan studenter klare seg med studielån og stipend alene?Mange studenter har arbeid ved siden for å klare seg, uten at de har alle rettigheter i arbeidslivet.

Publisert: 27. mar 2020

 

Å studere er krevende i seg selv. Studenter er forskjellige som alle andre, ikke bare når det gjelder å tilegne seg kunnskap. Sosiale tilpasninger, økonomiske forutsetninger og ikke minst boforhold er i utgangspunktet høyst forskjellig.


Noen klarer seg med stipend og studielån. Noen må ha en jobb ved siden av. Andre må kanskje ha begge deler ved siden av barnetrygd og hjelp fra foreldre.


De studentene som også er arbeidstakere har som alle andre arbeidstakere rett på sykepenger når rettigheten til det  er oppnådd. De har også rett på dagpenger ved permittering, men kun i arbeidsgiverperioden. Hvorfor det ?


 I disse dager har arbeidstakerne som også studerer mistet 13 dager med dagpenger fordi staten overtok arbeidsgivers ansvar for dagpenger etter de to første av 15 dager. Hadde ikke staten overtatt dette ansvaret, ville samtlige fått sine 15 dager med dagpenger etter at staten stengte ned arbeidsplasser på grunn av korona-krisen. Nå fikk de kun for 2 dager.


Arbeidstaker som vil skjøte på utdannelsen og tar studier ved siden av arbeidet sitt, beholder sine rettigheter i arbeidslivet.

Mens en  student som også arbeider mister rettigheter i arbeidslivet fordi staten setter studenter under lånekassens vinger og bare den.

Etter mitt syn er studenten som arbeider fratatt sine rettigheter som arbeidstaker selv om de tjener over 0,75 % av 1G.... hvorfor det??


Det er gjennom tidene opparbeidet gode ordninger for arbeidstakere gjennom avtaler mellom partene i arbeidslivet og staten. Da skulle man vel tro at disse ordningene gjelder for alle arbeidstakere?


Studentenes ordninger er gjennom lånekassen med stipend og lån.

Siden dette ikke er tilstrekkelig for svært mange studenter, er arbeid ved siden av en vanlig tilleggsinntekt for å kunne studere, leve og bo.


Hva mener studentene selv om dette lille problemet som gjør så stor forskjell for noen av studentene?


Hva mener arbeidstaker og arbeidsgiverpartene om en slik skjevdeling av rettigheter?


Hva mener arbeidsretten om slike forhold?


Staten har sin mening og har skapt problemstillingen.
Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
11 dager siden / 2976 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
8 dager siden / 1633 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1466 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
9 dager siden / 1344 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
14 dager siden / 1077 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
19 dager siden / 652 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere