Torbjørn Greipsland

116

De fikk varsel før ulykke og død

”Eg har slik angst. I natt drøymde eg at eg såg sju likkister flyte på vatnet,” sa Sigrid Ånundsdotter Rysstad til naboene før hun forlot Setesdal i juni 1904.

Publisert: 27. mar 2020

           Hun skulle over havet med sine seks barn for å bli gjenforent med ektemannen i det norske Amerika. Tragisk nok skulle det vise seg at Sigrid var sanndrømt. Hun, barna, 630 medpassasjerer og mannskap skulle ende sine liv da emigrantskuta  ”S/S Norge” grunnstøtte og gikk ned ved Rockall om morgenen 28. juni 1904.”

            I en rekke andre tilfeller har mennesker gitt utrykk for at de hadde fått beskjed eller varsel om at noe alvorlig ville komme til å skje:

I et TV2-program for noen år siden i serien ”Søndagsåpent” intervjuet Egil Svartdal en kone som hadde mistet sønn og mann på sjøen. Det kom da fram at flere i familien hadde kommet med uttalelser som tydet på at de følte at noe skulle skje. Både ektemannen og dattera hadde gjort det.

I forbindelse med markeringen av bybrannen i Ålesund for hundre år siden, ble det nevnt at en kristen mann ble værende i huset sitt fordi en engel hadde fortalt ham at det ikke skulle brenne ned. Men kona var ikke sikker på det, og bar innboet ut. Det ble brent, men huset ble som det eneste i området, stående ubrent.

Skiftet kurs

Anna Spafford, hennes mor hette Guri Tonette Andersdatter og var født på gården Søyland (Flekkefjord) i 1803, mistet fire døtre da skipet de var ombord i, ”Ville du Havre”, kolliderte med ”Loch Earn” mens de var på vei fra USA til ferie i Europa i 1873. Anna ble reddet, mannen Horatio var ikke var med på turen. Anna ble senere leder for en menighet i Jerusalem bestående av amerikanere, nordmenn og svensker ("Norske pionerer i sju verdensdeler/Norwegian Pioneers").

            Lasteskipet ”Trimountain” var i nærheten av der skipene kolliderte. Dette skipet hadde for første gang gjort en feil ved lasting i New York og hadde øvre midtdekk omtrent tomt. Skipets kaptein William Urquhart hadde flere ganger tenkt hvor greit det var i tilfelle de skulle møte et synkende skip.

            Omtrent samtidig med at "Ville de Havre" og "Loch Earn" kolliderte, hadde kaptein Urquhart bedt styrmannen skifte kurs. Kaptein hadde ikke fått sove, og først da skipet skiftet kurs, fikk han blund på øynene. Da han ble vekket av styrmannen som fortalte at skipet Loch Earn seilte med flagget opp ned, ble kapteinen ikke en gang overrasket.

Men også andre forhold vitnet om at noen hadde ant hva som skulle skje: Da Anna kom tilbake til hjemmet deres i Chicago, fant hun et papirark som den ene dattera hadde skrevet: "Farvel kjære søte Lake View. Jeg vil aldri se deg igjen. Maggie Spafford."

Mitt siste år

I 1999 drepte to gutter 12 elever og en lærer ved Columbine High School i USA. En av de 12 var Rachel Scott. Det hun hadde skrevet i dagboken vitner om hennes kristne tro og nære kontakt med Gud. Mye tyder på at hun visste noe spesielt ville skje. Farens hennes husker at hun en gang sa dette ifølge boken ”Rachel’s Tears”: ”Pappa, du vil en dag se meg på ”Oprah”. Oprah er det et populært TV-program, som kom til å ha drapene som tema. Og i en notis i dagboken sto det dette 11 måneder før drapene skjedde: ”Dette vil bli mitt siste år, Herre. Jeg har fått hva jeg kan. Takk!”

Billy Graham hadde anelse

I november 1963 følte Billy Graham det som en stor byrde at Kennedy skulle besøke Texas gåpr det fram av selvbiografien «Just As I Am». Han bestemte seg for å telefonere sin venn, senator George Smathers, men nådde ikke fram. Smathers trodde oppringingen gjaldt golf-spill. Men nei, Billy Graham ville fortelle ham og presidenten: - Ikke reis til Texas!

  • Jeg hadde en anelse av at noe forferdelig skulle hende, skriver Billy Graham. Det hendte, president Kennedy ble skutt og døde.

Mer mellom himmel og jord

Tove Dahl, som er utdannet psykiater og med spesialutdannelse i psykoterapi, sier dette tema ikke tilhører psykiatrien som fag. Men hun er ikke i tvil om at mennesker har opplevd å få varsel om at noe skal skje. Selv har hun fått det samme.

Det var faktisk da hun selv fikk en fornemmelse om at noe var galt med en venninne, at hun begynte å skjønne at det var mer mellom himmel og jord enn det vi ser. Det ble også begynnelsen til at hennes ateisme måtte vike for den kristne tro.

 En venninne hadde født. Den nyfødte hadde noen problemer, men alt var bra med moren. Men om natten opplevde Tove Dahl sterke smerter i flere kroppsdeler og følte at venninnen var syk. Dagen etter fikk hun på telefonen vite at venninnen virkelig var syk, og hadde smerter der hun selv hadde opplevd det.

- Da jeg fikk den beskjeden, skalv jeg. Jeg skjønte jeg hadde hatt en opplevelse som verken kunne forklares med ”tilfeldighet” eller ”det ubevisste,” som er de to vanlige kategoriene som psykologer og psykiatere putter uforklarlige ting i. Mitt naturvitenskapelige verdensbilde falt i grus. Jeg var blitt overbevist om at det fantes en overnaturlig dimensjon, forteller Tove Dahl.

            Det ble begynnelsen til at hun leste masse litteratur som omhandlet emner som parapsykologi, antroposofi, teosofi, spiritisme, okkultisme og tibetansk mystisisme. Men hun fikk ikke noe tilfredsstillende svar. Omsider hentet hun fram Bibelen fra bokhylla, og leste nytestamentet to ganger. Da ble hun overbevist om at Bibelen fortalte sannheten.

Slikt skjer

- Ut fra din utdannelse, det du ellers har lest og din kristne tro, hvordan vil du forklare at noen får varsel om noe som skal skje?

- Emnet hører inn under parapsykologien og ikke psykologien. At slike hendelser skjer, er det neppe tvil om. Det er skrevet masse om emnet og gjort mange undersøkelser. Etter en omfattende ulykke i Storbritannia ble en rekke personer i nabolaget spurt om de hadde hatt noen opplevelser av ulykken før den hendte. Mange hadde det, de fleste like før ulykken, men noen også lengre tid tilbake.

Det har også vært gjort undersøkelser med dyr. Hvalpene til en hundemor ble tatt med ut på sjøen, langt borte fra moren. De ble utsatt for påkjenninger som skapte redsel, og moren reagerte.

Ellers finnes det fortellinger om mennesker som har fått beskjed om at den og den skal dø.

- Har du selv hatt slike opplevelser?

- Ja. Flere ganger har jeg drømt om noe som skal skje. Og noen dager før den store ulykken med Alexander Kielland-plattformen, drømte jeg at jeg var innestengt i en kantine sammen med sønnen og en rekke menn. Jeg opplevde også i drømmen et etisk problem – skulle jeg bare prøve å redde meg og sønnen eller prøve å varsle andre?

Da jeg våknet, så jeg om det i avisene stod noe om en ulykke. Det gjorde det ikke, men noen dager senere hendte den grufulle katastrofen.

            - Mener du det finnes en type bølger som går mellom mennesker?

            - At det er en forbindelse, synes klart.

Tiden er borte

- Men hva med at du og andre får fornemmelser av noe før det skjer, eller drømmer om det som skal skje senere?

- Det er en overnaturlig dimensjon, en dimensjon hinsides det materielle. Der synes tiden å være opphevet, slik Bibelen taler om det skal skje en gang. Fortid, nåtid og fremtid går sammen. Det forhold mener jeg vi må ta med i betraktningen når vi snakker om parapsykologiske temaer, sier Tove Dahl.

- Mener du slike fornemmelser tilhører den nøytrale sfæren?

- Ja. Det finnes mennesker som har en medfødt evne til å motta fornemmelser eller få drømmer om noe som skal skje, og som jeg mener vi kan karakterisere som tilhørende det nøytrale området. Slike opplevelser synes å være mer informerende uten at det ligger noen hensikt bak.

 Men det finnes to andre kategorier, slik Bibelen klart forteller oss.

Varsel fra Gud

I Apostlenes gjerninger står det om en profet som hadde beskjed fra Den Hellige Ånd om at Paulus skulle bli bundet og utlevert til hedningene. Hensikten med en slik beskjed fra Guds Ånd var tydeligvis å forberede Paulus på det som skulle skje. Andre steder leser vi om personer som fikk varsel om at de måtte gjøre det og det, slik Josef og Maria fikk da en engel viste seg i en drøm for dem og bad dem flykte til Egypt. Hensikten var at de skulle unnslippe Herodes’ folk som lette etter Jesusbarnet for å drepe det.

- Mener du Gud gir slike varsler også dag?

- Ja, gjenom profetiske ord og kunnskapsord skjer det i dag. De som har en slik åndelig nådegave, får opplysninger direkte fra Gud om mennesker og situasjoner. Men Gud taler også ved sin Hellige Ånd til alle sine gjenfødte barn som er stille for Ham.

Legen og forkynneren Einar Lundeby synes å ha hatt en spesiell tjeneste på dette området.

Spådomsånder

Men Bibelen forteller også om spådomsånder og urene ånder. I Apostlenes gjerninger 16,16 leser vi om en kvinne som var besatt av en spådomsånd. Hennes herrer tjente gode penger på at hun kunne spå. Men Paulus befalte i Jesu navn ånden å fare ut av henne. Det gjorde den, og hun kunne ikke lenger spå, sier Tove Dahl.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
11 dager siden / 2976 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
8 dager siden / 1633 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1466 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
9 dager siden / 1344 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
14 dager siden / 1077 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
19 dager siden / 652 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere