Roald Øye

Pensjonist
319

Jødefolkets triste historie.

Jeg er visselig ingen profet, men jeg har studert historie og vært interessert i faget i hele mitt voksne liv, med et oppmerksomt sideblikk på israelittenes, israelernes og jødenes historie gjennom de siste ca. 4000 år.

Publisert: 17. mar 2020

Jeg vil på bakgrunn av den pågående politiske strid i Israel, komme med noen tanker om hva som dessverre kan komme til å skje med folket som nå bor i Det hellige land.  

Professor Halvdan Kohts bok «På leit etter liner i historia» utgitt på 80 års-dagen hans i 1958, satte meg på ideen å lete etter en rød tråd i jødenes historie. GTs historiske bøker har hjulpet meg til å finne tråden. 

Så langt i 2020 har profetiene både i GT og NT vært sammenfallende med de funn som sekulære historikere har kommet frem til om dette folket. Det er imidlertid minst ett stort hull i jødenes historie: Hvor ble det av de 10 stammene, Nordriket, som forsvant etter at det ble bortført til Assyria etter 12-stammerikets undergang på 700-tallet f. kr. Bibelen gir svaret på hvorfor disse 10 stammene forsvant, men det har aldri blir tatt alvorlig av sekulære historikere. De setter også et spørsmålstegn ved Bibelens historiefremstilling.

Svar på hvorfor folket tre ganger har blitt drevet ut av sitt lovede land, kan bare Bibelen gi. Jødene har gledelig nok fått et bibelsk  løfte om at de ikke skal bli drevet ut flere ganger. Hva som faktisk har skjedd med det jødiske folk i de siste 2000 år, er det stort sett enighet om blant historikere, i hvert fall frem til opprettelsen av Israel som jødisk stat i 1948. Da begynte til gjengjeld det som har vært en rød tråd i Israels historie til alle tider: Hver gang  de har oppnådd å bli herrer i eget hus, har det etter en viss tid endt med innbyrdesstrid og borgerkrig. Slik ser det ut til å gå nok en gang.

Bare hvis Israels ledere nå kan danne en bred koalisjonsregjering som ser bort fra alt som skiller dem, som byr dem imot, kan historien minnes dem som store statsmenn, som hjalp Israel i en tid da utbruddet av koronaviruset truet en hel verden med en krise den ikke har opplevd siden Svartedauden på 1300-tallet og Spanskesyken i 1919/20. Israels ledere kunne ha startet en ny æra med stabilitet i Midtøsten ved å skaffe til veie viktige livsnødvendigheter til nabofolkene og ved å vise  et lederskap overfor en hel verden, som er på desperat jakt etter israelske landevindinger på de fleste samfunnsområder. Lar de virkelig sjansen gå fra seg?

Alternativet for Benny Gantz og Benjamin Netanyahu i den nåværende drakampen er å fortsette på samme vis frem til tirsdag kveld 17. mars kl. 24 og bli husket som egoistiske, korrupte politikere som sløste bort den moderne staten Israels store sjanse til å etablere seg som et lys for folkene og sikre landets langsiktige overlevelse som jødisk stat. I skrivende stund er det bare 6 timer igjen til tiden er ute. Jeg har vanskelig for å tro at de er så forherdet. Får de flere sjanser?

«At this time of national crisis, a broad national-unity government is needed, at least in the short term. Call it an emergency government if you like», skrev Asher Fredman i Jerusalem Post for to dager siden, men ingen av kamphanene har ennå hørt på ham.

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
20 dager siden / 1190 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
14 dager siden / 1187 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
6 dager siden / 822 visninger
Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 743 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 678 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
29 dager siden / 650 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere