Roald Øye

Pensjonist
321

Et paradigmeskifte i israelsk politikk.

«Honest Reporting» sendte den 16. mars 2020 en melding pr.mail til sine ca, 100.000 støttespillere over hele verden. En urovekkende historisk begivenhet for den jødiske stat har funnet sted i Israel denne dagen.

Publisert: 16. mar 2020


President Reuven Rivlin har gitt Benny Gantz mandat til å danne den neste regjering i Israel, etter samtale på sitt kontor med ham og med hans politiske motstander, Benjamin Netanyahu. De har samtalt om hvem som har størst sjanse til å danne ny regjering. «Blue and White»-leder Benny Gantz hadde i forkant fått støtte fra 62 representanter i Knesset, som statsminister Netanyahu med sine 58 ikke kan måle seg med. En storkoalisjon av deres to partier kom ikke på tale.

Det er urovekkende for den israelske høyreside og overraskende for alle israelere som vet at bak tallet 62 ligger en tikkende bombe: Partiet med de 15 representanter fra «The joint list», bestående av arabiske israelere, har gitt Benny Gantz  dens enstemmige støtte for å bli kvitt statsministeren. Det har vært et overordnet mål for Benny Gantz. Derfor har han vært villig til å svelge kamelen, «den tikkende bomben».

Å inkludere «The joint list» i en israelsk mindretallsregjering er en dramatisk utvikling farligere enn coronavirusets angrep på den jødiske stat. Dette virusangrepet har jødene snart slått tilbake, men å slippe til landets fiender i det jødiske statsapparat, når de åpent innrømmer at deres mål er å tilintetgjøre denne staten, er et paradigmeskifte i israelsk politikk.  

I The «Basic Law» fra 1958 ble det slått fast at «A candidates’ list shall not participate in elections to the Knesset, and a person shall not be a candidate for election to the Knesset, if the objects or actions of the list or the actions of the person, expressly or by implication, include one of the following: 1. negation of the existence of the State of Israel as a Jewish and democratic state; 2. incitement to racism; og 3. support of armed struggle, by a hostile state or a terrorist organization, against the State of Israel. 

 Representanter for det arabiske partiet og dets partiprogram bryter med alle forutsetninger for å delta i Israels nasjonalforsamling, men har under tvil fått lov til å være med i noen år. At de nå også inviteres inn i det politiske selskap på høyeste nivå, er et kvantesprang  av dimensjoner.    

Gantz har 6 uker til å sette sammen en koalisjonsregjering, men først skal de 120 representantene som ble valgt inn i nasjonalforsamlingen den 2. mars i år bli «sworn in at the Knesset» i små grupper i morgen den 17. mars i henhold til helsedepartementet sine forskrifter om folkelige ansamlinger i corona-tider.

Statsminister Benjamin Netanyahu er ikke den eneste i Israel som ser faren ved å få en minoritetsregjering som må støtte seg på «The joint list», og som motsetter seg eksistensen av en jødisk stat og har på sitt program å forvandle Israel til en palestinsk, arabisk, muslimsk stat. Å gå i kompaniskap med slike partier og Knesset-representanter bare for å få fjernet Netanyahu fra maktens tinde, vil trolig bli en tung belastning for Gantz og den politiske venstreside når neste valg blir avviklet om noen måneder eller år.    

Hva den ennå sittende statsminister gjør før morgendagen er omme,  skal bli interessant å se. Han har ikke mange opsjoner tilbake.

.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
8 dager siden / 1302 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
20 dager siden / 1227 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
26 dager siden / 1213 visninger
To strekar
av
Arne Mulen
1 dag siden / 1058 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
12 dager siden / 854 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 568 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 562 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere