Steinar Aanstad

15

Hvor ble det av "att de alle må være ett". Del 2

Om ikke før, så bør vi alle nå se viktigheten av Kristen enhet. I kriser vender folk seg til Gud, og da er det viktig at vi lar troen på Jesus forene oss

Publisert: 16. mar 2020

Som jeg nevnte i mitt forrige innlegg er det forståelig at vi ønsker å verne oss mot forkynnelse som velger å sette deler av Bibelens og Jesu ord til side til fordel for menneskelig erfaring, og ja, vi skal være tydelige på å sette på plass den forkynnelse som ikke forteller hele sannheten. Derfor skal vi også være tydelige på å ta lignelsen om ugresset og hveten (Matt 13, 24-43) på alvor, og be Gud granske våre hjerter så vi ikke er en del av «alt som fører til fall, og alle som gjør urett», som Jesus oppsummerer i vers 41. For Jesus sier også: «Den som lokker til fall en av disse små som tror på meg, han var bedre tjent med å få en kvernstein hengt om halsen og bli senket i havets dyp. Ve denne verden som lokker til fall! Forførelsene må komme, men ve det mennesket som de kommer fra!» (Matt 18,6-7). Dette skal vi ta til oss, og be om at Gud ved sin Ånd viser oss på rett vei

Men når vi reagerer på at Jesu ord blir satt til side, må vi samtidig passe oss så vi ikke selv gjør det samme. Jeg sa at i min forståelse av lignelsen velger jeg å tro at Jesus med ugresset i sin lignelse sikter til mennesker i vår midte som er der med uærlige eller egoistiske hensikter, og ikke har hjerte for evangeliets sak slik som Judas blant Jesu disipler. Dette kan jo imidlertid være en feil forståelse, og at Jesus også har villfarne troende mennesker i tankene.

Uansett forståelse, la oss ikke sette Jesu klare påbud i denne lignelsen til side. Hør hva han sier: «Tjenerne spurte ham: ‘Vil du vi skal gå og luke(ugresset) det bort?’ ‘Nei’, svarte han, ‘for når dere luker bort ugresset, kunne dere samtidig komme til å rykke opp hveten. La dem begge vokse der sammen til høsten kommer.» (Matt 13, 28-30). Har man ikke agronom-utdannelse kan det sannsynligvis være vanskelig å se forskjell på ugress og hvete som spirer i en åker, og aller lettest er det nok å se forskjellen når høsten er moden. Da kan man se det på frukten. Det som har gitt frukt, beholdes. Det som ikke har gitt frukt, samles og brennes opp. «Ta et tre: Enten er det godt, og da er også frukten god, eller det er dårlig, og da er også frukten dårlig. Treet kjennes på frukten» (Matt 12,33)

Så, Jesu påbud er dette: La oss vokse sammen til høsten kommer, så er det Gud selv som skal stå for den endelige innhøsting, ved verdens ende. Det er ikke vår oppgave å si hvem som kommer til Guds himmel, og hvem som ikke gjør det. La oss derfor følge Jesus påbud i denne lignelsen. Inntil det motsatte er bevist er vi alle søsken i troen på Jesus.

For det er Guds Ånd, som ble gitt oss i dåpen, som skal levendegjøre Guds ord for oss og gjennom det overbevise oss om sannheten, og vise oss veien vi skal gå. Paulus sier: «Derfor, søsken, skylder vi ikke vårt kjøtt og blod noe, så vi skulle leve slik det vil. For hvis dere lever slik kjøttet vil, skal dere dø. Men hvis dere ved Ånden dreper kroppens gjerninger, skal dere leve. Alle som drives av Guds Ånd, er Guds barn. Dere har ikke fått den ånden som slavene har, så dere igjen skulle være redde. Nei, dere har fått Ånden som gir rett til å være Guds barn, den som gjør at vi roper: «Abba, Far!» Ånden selv vitner sammen med vår ånd om at vi er Guds barn.» (Rom 8,12-16)

Så la oss altså frem mot høsten stå sammen i tro, og stadig sammen be om Åndens rettledning i forståelsen av Jesu ord, og be om tilgivelse om vi har forstått det feil. Jesus sier: «Den som sier et ord mot Menneskesønnen, skal få tilgivelse. Men den som sier mot Den hellige ånd, skal ikke få tilgivelse, verken i denne verden eller i den kommende.» (Matt 12, 32)

Steinar Aanstad
Løten, 15.3.2020

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
8 dager siden / 1302 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
20 dager siden / 1227 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
26 dager siden / 1213 visninger
To strekar
av
Arne Mulen
2 dager siden / 1058 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
12 dager siden / 854 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 568 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 562 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere