Roald Øye

Pensjonist
321

Vil KrFs lederskap, ulik Kjell Magne Bondevik, ta klar avstand fra den politiske venstresides demonisering av Israel?

Med Israel for fred (MIFF) har sendt en giroblankett til sine medlemmer (mer enn 10.000) med oppfordring om å gi et stort eller lite beløp til støtte for MIFFs infoarbeid for Israel. «MIFF er en vaktbikkje når både nåværende og tidligere politikere er ute etter å demonisere den jødiske staten», står det på blanketten. Gro Harlem Brundtland har blant annet «skrevet et opprop med falske anklager mot Israel sammen med 46 tidligere europeiske ledere», står det videre.

Publisert: 12. mar 2020


Jeg fulgte umiddelbart oppfordringen, for den politiske venstresides demonisering av Israel er et globalt fenomen, som jeg håper KrFs nåværende lederskap vil ta avstand fra. Kjell Magne Bondevik ga som norsk statsminister i 1955 formann Yasser Arafat en hjertelig omfavnelse da han kom til Oslo for å hente sin fredspris.

 Bondevik har beholdt sitt sterke engasjement for en palestinsk stat. Han «fordømmer Trumps fredsplan og støtter i praksis palestinernes nei til forhandlinger» står det på MIFFs giroblankett. Det må bety at han mener palestinerne fortjener å få en stat på andre betingelser enn de som er innbakt i Trumps fredsplan.

Det er forstemmende at lederen for et fredssenter i Norge kan innta et slikt naivt standpunkt. Forklaringen er kanskje at han har studert teologi i 7 år ved Menighetsfakultetet der «erstatningsteologien» har blitt dosert av de fleste professorer i 100 år eller mer. Trumps plan, vil etter Bondeviks og palestinernes mening, gjøre opprettelse av en palestinsk stat, ved siden av Israel med Jerusalem som Palestinas hovedstat, helt umulig. Det er kanskje  en riktig iakttakelse.

Saken er at «The peaceplan of the Century» åpner for opprettelse av en palestinsk stat, riktignok først etter fire års prøvetid. Planen innfrir ikke på langt nær palestinernes krav til en fremtidig stat ved siden av Israel. Derfor har både PLO og Bondevik forkastet planen, de første fordi deres agenda, å eliminere  den jødiske stat,  eventuelt måtte bli satt på vent. Planen tilfredsstiller naturligvis ikke PLOs visjoner. Bondevik går mot planen av andre grunner: en jødisk stat er ikke «et must» i følge hans teologiske tenkning. Han får støtte av nesten alle lederne for de kristne palestinerne på «Vestbredden» og av de tre siste lederne for Kirkenes Verdensråd.

Hvis det palestinske lederskap, PLO, i løpet av fire år oppfyller en rekke krav når det gjelder styringsdyktighet og respekt for alle punkter i den inngåtte avtalen, vil palestinerne, i følge planen få noe som likner  på en stat. Den er det praktisk talt ingen, verken på palestinsk eller israelsk side som tror at PLO vil godta. Det er trolig grunnen til at statsminister Netanyahu «på stående fot» aksepterte Trumps fredsplan da den ble presentert i Washington den 28. januar i år. Han forsto straks at den ikke ville bli akseptert av president Mahmoud  Abbas. Den ville derimot etter all sannsynlighet åpne for israelsk annektering av Judea og Samaria i løpet av fire år, fordi Hamas tilhengere uten tvil ville bryte avtalen etter kort tid.

17. mars 2020 blir en viktig dag i Israels historie. Det er deadline for president Reuven Rivlin til å be enten Benjamin Netanyahu, Benny Gantz eller en annen partileder i Knesset til å danne en ny israelsk regjering, eller, hvis han mislykkes, kaste kortene og utlyse til et 4. valg om fire måneder. I det siste scenariet fortsetter Benjamin Netanyahu som statsminister inntil neste valg er gjennomført.

I den perioden håper mange som stemte på Likud i siste valg at han kommer til å annektere hele eller deler av «Vestbredden». Den israelske høyreside vet at et åpent vindu for annektering kan komme til å bli lukket hvis president Trumps tid er ute etter innsettelse av en eventuell demokratisk president den 20. januar 2021. Annekteringen bør derfor skje allerede i 2020. Det mener trolig også et flertall av de 10.000 medlemmene av MIFF. Hva KrFs lederskap mener, er mer usikkert. 

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
8 dager siden / 1302 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
20 dager siden / 1227 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
26 dager siden / 1213 visninger
To strekar
av
Arne Mulen
1 dag siden / 1058 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
12 dager siden / 854 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 568 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 562 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere