Petter Mohn

15

Menighetssang - Pipeorgel eller el-orgel ?

Diskusjonen om hva slags orgel som er gunstig for en kirke å ha tar neppe slutt. Men for meg ser det ikke ut som debattantene har tatt utgangspunkt i den primære problematikken. Orgelet skal akkompagnere menighetssangen. Hvordan bør kirkerommet være for å fremme det ?

Publisert: 11. mar 2020

Menighetssang - pipeorgel eller el-orgel ?


Petter Mohn

Diskusjonen om hva slags orgel som er gunstig for en kirke å ha tar neppe slutt. Men for meg ser det ikke ut som debattantene har tatt utgangspunkt i den primære problematikken. Orgelet skal akkompagnere menighetssangen. I vår tid er det vel bare i kirkene at folk kommer kontinuerlig sammen for å synge - med den stemmen de har, skolert eller uskolert. Det er videre slått fast at det er sundt å synge sammen. Den nye Salmeboken har 899 salmer og i tillegg kommer liturgisk musikk og pre- og postludier. Både salmer og melodier spenner over minst 1500 år og er fra alle verdensdeler. Da den nye kom i 2013, tok det ikke lang tid før den ble presentert salme for salme av et utall kor uten pause på TV. Sjelden har et program fått så stor oppslutning. Salmesangen er en foreteelse som det  ikke finnes maken til i vår verdens nyere kultur.

Derfor er første spørsmål: hvordan skal rommet være som skal gi salmesangen gode betingelser ?

De som synger i kor og/eller i menighet trives best i rom med god akustikk. Selv har jeg vært til gudstjeneste i omkring 130 av landets kirker fra nord til sør, fra øst til vest. Men så dårlig - tørr - som akustikken har vært i «min» kirke, har jeg aldri opplevd. Men så skjedde det. Kirken ble utvidet og fikk høyere tak. Det betinget mye bedre akustikk, et godt rom å synge i. Gjestende kor og orkestre ble begeistret.

Hva slags orgel - pipeorgel eller el-orgel - skulle vi ha i dette rommet ? Opplysningene som vi fikk var helt klare: Et el-orgel - med overføring til høytalere - krever et tørt rom. Et pipeorgel med lyd som kommer direkte fra pipene, krever et rom med god akustikk. Dermed blir konklusjonen enkel:

For menighetssang, kor, orkester og instrumenter er pipeorgelet best egnet. Selv har jeg vært i en ny kirke som ble bygget for et el-orgel. Tørrere rom har jeg aldri opplevd og det var utrolig tungt å synge der, uten gjenklang.

Derfor: El-orgler er ikke passende for sang, kor og tradisjonelle instrumenter. Selvfølgelig finnes det vel rom som har grenseverdier hva akustikk angår og som både kan greie el-orgel og pipeorgel til menighetssang. o.a. Men ideelt er det ikke.

I denne sammenheng kan jeg ikke dy meg for å referere til et eventyr av H. C. Andersen som heter «Nattergalen». Keiseren blir syk og mister livslysten. Men i hans hoff finnes en mann som kjenner til sangfuglen på sitt hjemsted. Han får hentet en og lar den synge for den syke. Sangen er vidunderlig og keiseren friskner til og priser fuglen. Men så er det noen oppfinnsomme menn som ser en mulighet til å tjene penger og få berømmelse. De lager en maskin som greier å frembringe noen lyder som skal ligne på nattergalens. Den får stor oppmerksomhet i hoffet og oppfinnerne prises. Den mekaniske fuglen bringes til keiseren med store forventninger til virkningen av dens sang. Men han blir trist og visner hen igjen. Atter en gang blir det sendt bud etter en nattergal. Den kommer, synger for keiseren og han blir frisk igjen. Et pussig eventyr, særlig i vår tid. Hvordan kunne H. C. Andersen ha kommet på en slik idé ?

Selv ble jeg allerede som 10-åring erklært som umusikalsk av sanglærerinnen, fordi jeg ikke greide å holde melodien som solosanger. Dermed var ikke musikk noe for meg. Det ble det Elvis og timevis med Radio Lux til opp i gymnaset. På den tid sørget skolen for at vi gjestet Aulaen og Operaen - for en billig penge. Det vakte interessen for annen musikk. Et eldre ektepar tok meg med i Oslo Domkirke til en jubileumskonsert for et kor som skulle synge «Elias» av Mendelssohn. Dermed var det gjort. Jeg hoppet fra Elvis til Beethoven og Schubert og de andre. Da jeg var 50, sa domorganisten i Oslo at jeg hadde en dyp musikalsk opplevelse. Nå er jeg 75 og har kunnet glede meg over et utall av LP´er og CD´er. Men ingenting er som å høre konserter og opera live i salen eller kirkerommet. Jeg er glad over å kunne høre forskjellen på el-orgel og pipeorgel og fryder meg over fuglesangen. Tenk, for noen år siden hørte jeg svarttrosten synge ved Oslo Domkirke rett før jul . Det lød vidunderlig over all trafikkstøyen – himmelsk.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
23 dager siden / 1496 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 dager siden / 1100 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
14 dager siden / 1086 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
10 dager siden / 985 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 880 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 514 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
19 dager siden / 449 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere